Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Žemlovka

zemlovka-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

 
  • Zmrzlina: 100 g žloutků, 100 g cukru, 200 ml mléka, 300 ml smetany, muškátový oříšek 
  • Pyré: 100 g zlatých rozinek, 40 ml vína, 40 g cukru, sůl 
  • Krém: 100 g měkkého tvarohu, 30 g cukru, kůra z pomeranče a citronu 
  • Kompot: jablka Granny Smith, 4 pomeranče, 2 citrony, 80 g cukru, 1 ks celé skořice, 2 badyány
  • Sušené jablko: 1 jablko Granny Smith, moučkový cukr
  • Meringue: 2 bílky, 30 g cukru, citronová šťáva
  • Podávání: máslo, 120 g vánočky, meduňka, mletá skořice

 

 

Postup:

1. Zmrzlina: Mléko, smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek přivedeme k varu. Nalijeme na žloutky s cukrem a poté táhneme pomalu do zhoustnutí jako crème anglaise. Přecedíme, dáme vychladit a zamrazíme. Poté rozmixujeme na hladkou zmrzlinu a dáme ji mrazit do zmrzlinovače. 

2. Rozinkové pyré: Rozinky povaříme s vínem, cukrem a trochou vody doměkka a poté rozmixujeme na hladké pyré. Můžeme lehce osolit a přepasírovat. 

3. Tvarohový krém: Tvaroh utřeme s cukrem a přidáme kůru z pomeranče a citronu. 

4. Kompot z jablek: Jablka oškrábeme a nakrájíme na malé kostky. Z pomeranče a citronů připravíme fresh, přidáme cukr a 80 g vody, badyán, skořici a svaříme. Poté přidáme jablka na kostky a jen lehce provaříme. Přecedíme, jablka odložíme stranou, šťávu znovu svaříme na glazé a poté ji přilijeme zpět k jablkům. 

5. Sušené jablko: 1 jablko nakrájíme na tenounké plátky, posypeme moučkovým cukrem a dáme sušit na dvě hodiny do trouby zapnuté na 80 °C.

6. Meringue: Bílky vyšleháme s cukrem a kapkou citronové šťávy.

7. Podávání: Vánočku natrháme na menší kousky a orestujeme na másle. Meringue natřeme na talíř a opálíme lampou. Přidáme vánočku, rozinkové pyré a tvarohový krém přes cukrářský pytlík. Poté naaranžujeme kompot se šťávou, sušené jablko a kopeček zmrzliny. Na závěr ozdobíme lístky meduňky a zaprášíme mletou skořicí.

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina