Grilování

Nažhavte Gril




NAŽHAVTE GRIL

Vaše grilování začíná v MAKRO





Losos

Losos obecný

Naši lososi pochází nejen z Norska, ale i ze Skotska a průzračných vod Islandu či Faerských ostrovů. Na pultech nabízíme i divoké formy lososa, Keta a Gorbuša. Jemně aromatické chutné maso je relativně tučné, ale zdravé – především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin. Rybu můžete grilovat klasickým způsobem nebo v papilotte.


Naši lososi



Pstruh duhový

Pstruh Duhový
Pstruha dovážíme ze sladkých vod celé Evropy, ale i od lokálních dodavatelů v České republice, například z Jizerských hor nebo od Rokytna. Cesta ryby od výlovu na prodejnu  trvá pouhých 22 hodin. Naši rybáři vám nabídnou pstruha nejčastěji chlazeného ve formě celé ryby, případně vám jej vyfiletují. Pstruh má lahodné maso, kterému vyhovuje minimum přísad, např. jemné bylinky, citron nebo bílé víno.

Naši pstruzi



Krevety

Krevety
Krevety žijí v pobřežních vodách Tichého oceánu, od břehů severního Mexika po břehy středního Peru, kde se úspěšně chovají uměle v tzv. chovných rybnících. Dorůstají do délky 23 cm. Čerstvé kvalitní krevety mají lesklé a neporušené krunýře beze skvrn, čerstvost se pozná také podle příjemné vůně. Grilované krevety jsou typické pro středomořskou kuchyni, mají tužší konzistenci a proto se doporučuje pro přípravu použít marinádu s přísadou citronové šťávy.

Naše krevety





               Letní osvěžení



Trefa do růžové

Trefa do růžové
Víte jak vzniká růžové? Rosé se vyrábí z modrých hroznů, kdy se ze slupek bobulí uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. Podávají se nachlazená (8 - 12°C), zpravidla jsou svěží, aromatická a hodí se tak k lehčím pokrmům, ideálně ke grilovaným rybám. Nově můžete vybírat z naší nové řady značky francouzských vín Sélection du Sommelier, kde najdete celkem 19 vín z nejznámějších francouzských oblastí.

Tipy ze sortimentu


Jarní vína

Tóny bílé
Kromě růžového vína se k letním lehkým pokrmům skvěle hodí lahodná bílá vína. Na světě se pěstuje okolo 5 000 odrůd vinné révy, ze kterých se vyrábí bílá vína. V Čechách a na Moravě jsou nejoblíbenějšími odrůdami Veltlínské zelené, Rulandské bílé a šedé, Müller Thurgau nebo Sauvignon. U našich sousedů v Rakousku a Německu je nejpopulárnější Reisling. Všechny tyto odrůdy najdete v našich vinotékách včetně francouzských vín naší značky Sélection du Sommelier.

Tipy ze sortimentu


Síla červené

Síla červené
K letní sezóně neodmyslitelně patří příprava grilovaných specialit. K těm nejoblíbenějším steakům z hovězího a vepřového masa je červené víno ideálním společníkem. Skvěle koresponduje s výraznou chutí masa, podtrženou úpravou nad žhavým uhlím a kromě toho podporuje dobré trávení. Obecně platí, že k jednoduchým úpravám můžete podávat lehčí vína, k silně kořeněným masům lze vybrat těžší a výraznější varianty.

Tipy ze sortimentu




burger

Jak se staví burger
Vrstvení surovin u burgeru vždy záleží na preferencích kuchaře nebo konzumenta, ale základem je dobrá bulka, čerstvá zelenina a šťavnaté maso. Kvalitní bulka drží pokrm pohromadě a přispívá k dokonalé harmonii chutí. Maso si můžete připravit sami, nebo můžete využít přípravy od profesionálů a vybrat si u nás burgery špičkové kvality z prvotřídních plemen. V sortimentu najdete maso jak lokálních producentů, např. ČESTR či The Real meat society, tak i vyzrálá masa z Irska či Argentiny. A nezapomeňte, burger by se vždy měl jíst rukama, nikdy ne příborem!

Postavte si Burger

Tipy ze sortimentu




steaky

Steaky
Nabídka hovězích steaků je nesmírně pestrá. Dopřát si můžete jemné libové, výrazně prorostlé, s kostí i bez ní nebo řezy z mnoha zemí původu. Pro grilování hovězího masa je prvotním předpokladem správný výběr masa: maso určené na gril by mělo vynikat především křehkostí, kterou ovlivňuje jak způsob chovu, tak plemeno a konečná doba zrání masa. Při grilování nezapomeňte steak zprudka opéci a poté pokračovat při nižších teplotách. K otáčení používejte kleště, do masa nikdy nepíchejte. Propečenost masa ověříte pomocí testu palcem - čím více lze maso zmáčknout, tím je syrovější.




      • Pivo a klobása jsou dokonalý pár a pořádné grilování je potřeba dobře spláchnout
      • Vydejte se s námi na cestu po lokálních minipivovarech
        ve 14 českých a moravských regionech
      • Objevte historii nejslavnějších párků a lahodných klobás
      • Zjistěte rozdíl mezi cider a cidre


      Namíchejte si podle chuti