Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Bavorské vdolky

Bavorské vdolky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Těsto:

 
  • 50 g droždí
  • 125 g Aro cukr krupice
  • 400 g mléko 1,5%
  • 1 000 g mouka polohrubá
  • 100 g vejce
  • 50 g citron na kůru
  • 15 g sůl kamenná
  • 50 g rum tuzemský
  • 115 g Horeca Select sádlo škvařené

Doplňky:

 
  • 400 g švestková povidla bez jablek
  • 1 g Horeca Select skořice mletá
  • 30 g rum tuzemský
  • 250 g tvaroh tvrdý na strouhání
  • 250 g smetana 33%
  • 500 g olej na smažení
  • 30 g cukr moučkový (na posypání)

Orientační cena za porci: 12,52 Kč

Postup:


Příprava kvásku:

1. Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teplém místě do 40 °C vykynout.


Příprava těsta: 

1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.

2. Do zbylého množství mouky přidáme jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu.

3. Mléko přihřejeme, v malé části pak rozmícháme vejce, přidáme sůl, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek a zbylou část teplého mléka spolu s rumem postupně přidáváme do úplného zapracování.

4. Ze surovin zpracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko.

5. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2, s pomocí háku a po dobu asi 15 minut, v hladké těsto.

6. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany kotle.

7. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně, nebo na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.


Zpracování těsta: 

1. Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, vytvarujeme koule a necháme je opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce.

2. Po vykynutí každou kouli stlačíme, ve středu palcem vytvoříme důlek a ponoříme ho do předehřátého oleje na 140 °C, důlkem dolů.

3. Jakmile je povrch zlatavý, vdolek otáčíme a dosmažíme.

4. Na prvním vdolku si provedeme zkoušku, zda máme správnou teplotu oleje.

5. Usmažený vdolek musí mít zlatavou barvu a uvnitř nesmí být syrový.

6. Usmažené vdolky vyjmeme podběrákem na papírovou kuchyňskou utěrku a necháme okapat.


Dohotovení vdolků: 

1. Povidla dochutíme mletou skořicí a rumem. Na usmažené vdolky dáme cukrářským sáčkem s hladkou koncovkou povidla, která posypeme strouhaným tvarohem.

2. Vdolek zdobíme dobře ušlehanou smetanou – taktéž cukrářským sáčkem.


Servírování:

1. Vdolky podáváme vlahé na teplém talíři.


Tipy šéfkuchaře:

1. Do smažených těst přidáváme rum, aby při smažení těsto nesálo tuk.

2. Aby se smetana dobře ušlehala, musí mít 33 % tuku a být vychlazená na 6 °C. Samozřejmě musíme mít i šlehací metlu. Pokud šleháme strojově, nesmí být rychlost příliš vysoká – zvláště v závěru, aby se nám smetana nepřešlehala.

3. Při kynutí musíme těsto kontrolovat, aby nepřekynulo, pak by se totiž nedalo použít.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Čerstvé ovoce