Postup:
Příprava těsta a knedlíků:
1. Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky připravíme kašovitou směs, tzv. kvásek, který necháme při teplotě cca 37 °C vykynout.
2. Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé, vláčné, hladké těsto, které se nelepí.
3. Housku nakrájíme nebo natrháme na kusy a vmícháme ji do těsta.
4. Těsto rozdělíme na díly po 300 g (velikost může být i větší, záleží na tom, jak veliký hrnec máme) a tvarujeme bochánky (necháme je nakynout).
5. Z nakynutých bochánků vyválíme knedlíky, které opět necháme vykynout.
6. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po 10 minutách je obracíme. Uvařené knedlíky rychle vyndáme, aby se nesrazily, a propícháme je vidličkou.
Příprava omáčky:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na másle ji orestujeme dosklovata. Poté přisypeme mouku a vše orestujeme dozlatova.
2. Vznikne tak cibulová jíška, kterou zalijeme vývarem, rozšleháme, přidáme koření a prováříme asi 15 minut, aby nebyla z omáčky cítit syrová mouka.
3. Omáčku ochutíme solí, svařeným octem s cukrem sirupové konzistence, ještě ji 5 minut vaříme a následně přecedíme přes jemný cedník.
4. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na hrubší kusy cca 3 cm velké. Na pánvi s malým množstvím másla je orestujeme na skus, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a drceným kmínem.
5. Poté je vložíme do hotové omáčky, kterou zjemníme převařenou smetanou, a ještě krátce povaříme.
Servírování:
1. Na teplý talíř na levou stranu přeložíme nahřáté knedlíky, na pravou stranu servírujeme hříbky s omáčkou.