Postup:
Příprava marinované dýně:
1. Oloupanou dýni nakrájíme na pravidelné obdélníky 5 x 3 cm, 2 mm silné.
2. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou, olivovým olejem, ochutíme cukrem, muškátovým oříškem a lehce promícháme v misce.
3. Dýni necháme v chladničce marinovat asi 3 hodiny.
Příprava marinovaných fíků:
1. V misce smícháme sušené fíky s medem, tmavým balzamicovým octem a solí.
2. Necháme marinovat asi 2 hodiny.
Příprava šťouchané dýně:
1. Oloupanou dýni nakrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem, osolíme, zabalíme do alobalu a pečeme na 180 °C asi hodinu.
2. Poté ji přeložíme do misky a šťouchadlem rozšťoucháme. Nakonec ji dochutíme solí.
Příprava doplňků:
1. Makadamové ořechy nahrubo rozdrtíme. Lístky čerstvého koriandru překrájíme na jemné nudličky. Čerstvé fíky omyjeme a při servírování je překrojíme na čtvrtiny.
Servírování:
1. Tento pokrm servírujeme na obdélníkový talíř. Na pravou horní stranu talíře servírujeme pomocí tvořítka šťouchanou dýni, na kterou aranžujeme nudličky koriandru a řeřichy.
2. Na levou stranu přeložíme plátky marinované dýně tak, aby se částečně překrývaly. Na ně poté servírujeme nok z krémového sýru, který vytvarujeme pomocí dvou lžic.
3. Do volného prostoru aranžujeme ochucené sušené fíky společně s emulzí. Pokrm doplníme makadamovými ořechy a čerstvými fíky.