Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Meruňkové knedlíky

Meruňkové knedlíky

Počet porcí: 3
Obtížnost: ★★★
Čas přípravy: 50 minut

Ingredience:

Těsto:

 
  • 50 g droždí čerstvé
  • 60 g cukr krupice
  • 660 g mléko 1,5 %
  • 1 500 g mouka hrubá (výběrová)
  • 90 g vejce
  • 15 g sůl kamenná
  • 1200 g meruňky čerstvé

Posyp:

 
  • 250 g tvaroh tvrdý na strouhání
  • 150 g cukr moučka
  • 300 g máslo 82 %

Orientační cena za porci: 16,82 Kč

Postup:

Příprava kvásku (cca 10 minut):

1. Droždí promícháme s trochou cukru.

2. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na místě teplém do 40 °C vykynout.


Příprava těsta (cca 30 minut): 

1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.

2. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek a větší polovinu teplého mléka.

3. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2 s pomocí háku po dobu asi 15 minut v hladké, polotuhé a vláčné těsto.

4. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany kotle.

5. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně, nebo na teplém místě.

6. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. Těsto také zdvojnásobí svůj objem.


Zpracování těsta (cca 30 minut): 

1. Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami bez pecek.

2. Naplněné knedlíky musíme pečlivě uzavřít, neboť by se nám při vaření otevřely.

3. Knedlíky necháme opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce.

4. Vykynuté knedlíky vaříme buď v konvektomatu v páře na 99 °C asi 10 minut – čas se řídí velikostí knedlíku, nebo ve vodě.

5. Vaříme-li kynuté knedlíky ve vodě, vkládáme je do vroucí, osolené vody a vaříme je táhnutím asi 3 minuty, pak je obrátíme a opět vaříme 3 minuty.

6. Po uplynutí času jeden vyndáme a rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený.

7. Ostatní vyndáme a ihned je musíme propíchnout dvojzubou vidličkou, jinak se nám srazí a vytvoří se na nich slizká, ztvrdlá část zvaná „brousek“.

8. Po vyjmutí knedlíky potřeme máslem.


Servírování: 

1. Uvařené knedlíky před servírováním dobře napaříme a hned je aranžujeme na talíř.

2. Posypeme je moučkovým cukrem, strouhaným tvrdým tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.



Tipy šéfkuchaře na letní servírování:

Vyzkoušejte osvěžující kombinaci se zmrzlinou!


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvé ovoce