Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečené žampiony s bramborovým pyré

pecene_zampiony_s_bramborovym_pyre-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

 
  • 400 g čerstvých hnědých žampionů Metro Chef
  • 100 g másla 82 %
  • 10 g čerstvého tymiánu Metro Chef
  • 10 g čerstvé petržele Metro Chef

Bramborové pyré:

 
  • 400 g brambor Metro Chef (varný typ C)
  • 300 g hrubozrnné soli
  • 15 g kamenné soli
  • 50 g másla 82 %
  • 50 ml 30% smetany Metro Chef
Doplňky:
 
  • 15 g čerstvého tymiánu Metro Chef
  • 200 g oleje na smažení
  • 30 g extra panenského olivového oleje Metro Chef

Postup:

Příprava žampionů

1. Hlavičky žampionů očistíme štětcem od nečistot, omyjeme je studenou vodou a necháme okapat. 

2. Poté vložíme do pekáče s pečicím papírem, nastrouháme na ně máslo, posypeme překrájenými snítky tymiánu a listovou petrželí, mírně osolíme a asi 40 minut pečeme 
přikryté poklicí v troubě vyhřáté na 170 °C.

3. Upečené žampiony připravíme k plnění.

Příprava pyré

1. Omyté brambory podélně nakrojíme, vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut doměkka.

2. Poté brambory vydlabeme lžící, obsah propasírujeme přes jemný cedník a hmotu přeložíme do kotlíku univerzálního stroje s metlou. 

3. Nastavíme rychlost č. 1 a postupně přiléváme převařenou smetanu s máslem a solí. Kaše musí být jemná a hustá. 

4. Teplé pyré přeložíme do sáčku s hladkou trubičkou a uchováme v holdomatu do výdeje.

Dohotovení a podávání

1. Čerstvý tymián rozdělíme na malé větvičky a krátce je usmažíme v předehřátém oleji na 160 °C.

2. Poté je přeložíme na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

3. Do středu teplého talíře přeložíme naplněný žampion, vpravo od něj naaranžujeme smaženou snítku tymiánu.

4. Pokrm doplníme kvalitním olivovým olejem.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina