Postup:
Příprava žampionů
1. Hlavičky žampionů očistíme štětcem od nečistot, omyjeme je studenou vodou a necháme okapat.
2. Poté vložíme do pekáče s pečicím papírem, nastrouháme na ně máslo, posypeme překrájenými snítky tymiánu a listovou petrželí, mírně osolíme a asi 40 minut pečeme
přikryté poklicí v troubě vyhřáté na 170 °C.
3. Upečené žampiony připravíme k plnění.
Příprava pyré
1. Omyté brambory podélně nakrojíme, vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut doměkka.
2. Poté brambory vydlabeme lžící, obsah propasírujeme přes jemný cedník a hmotu přeložíme do kotlíku univerzálního stroje s metlou.
3. Nastavíme rychlost č. 1 a postupně přiléváme převařenou smetanu s máslem a solí. Kaše musí být jemná a hustá.
4. Teplé pyré přeložíme do sáčku s hladkou trubičkou a uchováme v holdomatu do výdeje.
Dohotovení a podávání
1. Čerstvý tymián rozdělíme na malé větvičky a krátce je usmažíme v předehřátém oleji na 160 °C.
2. Poté je přeložíme na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
3. Do středu teplého talíře přeložíme naplněný žampion, vpravo od něj naaranžujeme smaženou snítku tymiánu.
4. Pokrm doplníme kvalitním olivovým olejem.