Postup:
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme máslo a zlehka na něm cibuli a česnek podusíme.
2. K podušenému česneku s cibulí přidáme rýži. Rýži stále míchejte, aby se zrníčka nepřichytávala ke dnu pánve, rizoto pak zhořkne.
3. Jakmile začnou být zrníčka rýže průsvitná, začneme pomalu přilévat vývar a bílé víno. Pozor: Vývar, který přiléváme, musí být teplý, aby se rýže nepřestala vařit.
4. Rýži dochutíme troškou soli a za stálého míchání ji zvolna vaříme, dokud se z pánve nevypaří všechna tekutina. Poté do rizota přidáme lžíci másla.
5. Do základu rizota přilijeme šlehačku, přidáme parmezán a vše zamícháme. Nakonec můžeme dochutit čerstvými bylinkami.
Poznámka: Výběr rýže je velmi důležitý. Vhodná je pouze krátkozrnná rýže, například druh Arborio. Dlouhozrnná rýže vhodná není.