Postup:
Příprava omáčky:
1. Omyté brambory uvaříme a ještě horké oloupeme.
2. Šafrán zalijeme velmi malým množstvím vlažné vody, aby se lépe uvolnily barvivo a chuť.
3. V misce vyšleháme pasterované žloutky do pěny, ochutíme je solí, jemně nastrouhaným česnekem a pozvolna přiléváme olivový olej.
4. Až omáčka zhoustne, vmícháme do ní namočený šafrán včetně tekutiny a na jemno nastrouhané brambory. Hotová omáčka by měla mít hustě tekoucí konzistenci.
Příprava artyčoků:
1. Sterilované artyčoky necháme okapat na děrované gastronádobě nebo v cedníku.
2. Poté je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a ještě jednou je necháme okapat.
3. Artyčoky podélně překrojíme na poloviny.
4. Na obalování si připravíme trojobal – prosátou hladkou mouku, vejce rozšlehané s mlékem a jemně prosátou strouhanku.
5. V tomto pořadí surovin obalíme jednotlivé poloviny artyčoků.
6. Dle objednávky je smažíme ve fritéze předehřáté na 160 °C dozlatova.
7. Usmažené artyčoky po vyjmutí z oleje opět necháme okapat na papírové utěrce.
Doplňky a servírování:
1. Jednotlivé druhy listových salátů pečlivě omyjeme ve studené vodě a přebytečnou vodu odstředíme v centrifuze na saláty.
2. Na teplý talíř lžící naneseme porci omáčky a k ní přeložíme teplé osmažené artyčoky.
3. Pokrm doplníme naaranžovanými listy salátů a na malé dílky rozebranými jedlými květy.
Tipy kuchaře:
1. Panko strouhanka je speciální strouhanka z bílého pečiva.
2. Tímto pokrmem si rozšíříme sortiment vegetariánských pokrmů.
3. Omáčka aioli má mnoho podob. Takto připravená omáčka je jednou z nich.
4. Pasterované žloutky používáme z důvodu nebezpečí onemocnění salmonelou.