Postup:
Příprava tvarohové náplně:
1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.
2. V misce nebo kotlíku vymícháme dohladka měkký tvaroh s cukrem, vanilinovým cukrem, žloutky, citronovou kůrou a solí. Poté vmícháme spařené rozinky.
Příprava jablečné náplně:
1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.
2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, vložíme je do misky, ochutíme mletou skořicí, cukrem, vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a opatrně krátce promícháme. Poté vmícháme spařené rozinky.
Příprava žemlovky:
1. V misce rozmícháme vejce s mlékem, a mírně ochutíme solí i cukrem.
2. Gastronádobu nebo pekáč vytřeme máslem. Žemli nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, postupně je vlhčíme ochuceným mlékem s vejci a klademe vedle sebe na dno pekáče.
3. Navrstvíme 2 vrstvy a rukou stlačíme, aby se při pečení dobře spojily.
4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme po celé ploše tak, aby výška náplně byla všude stejná. Na tvarohovou náplň opět rozložíme 1 vrstvu zvlhčených plátků žemle.
5. Ochucená jablka také pravidelně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem a na ně přeložíme poslední vrstvu navlhčené žemle.
6. Zbývající zálivku nalijeme na žemlovku a opět rukou stlačíme.
Pečení žemlovky:
1. Pekáč s žemlovkou vložíme do předem ohřátého konvektomatu nebo trouby, pečeme na 165 °C cca 45 minut. Vrchní vrstva musí být upečená dokřupava a dozlatova.
2. Po upečení necháme žemlovku zchladnout, poté ji nakrájíme na pravidelné porce, které před servírováním rozpékáme.
Servírování:
1. Omytá jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na 2 mm tenké plátky, které ochutíme citronovou šťávou s cukrem.
2. Rozpečenou porci žemlovky přeložíme na střed teplého talíře, posypeme moučkovým cukrem a doplníme plátky ochucených jablek.