Postup:
Příprava těstovin:
1. Z mouky a vajec vypracujeme tužší těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Na strojku na těstoviny z něj vyválíme plát, který několikrát přehneme a opět protáhneme.
2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.
3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.
4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.
Příprava batátového pyré:
1. Oloupané batáty a brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.
Příprava zeleniny:
1. Omyté lilky, cukety a papriky nakrájíme - cuketu na dlouhé plátky, lilek na kolečka a papriku na větší kusy - a orestujeme je na malém množství oleje dozlatova.
2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).
3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.
4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.
Dochucení a servírování:
1. Na talíř naskládáme čerstvé těstoviny, orestovanou zeleninu, opečený artyčok, spařený chřest a listový špenát.
2. Jako doplňky použijeme bazalku, rozdrobenou buvolí mozzarellu, listy šťovíku, sušená rajčata a extra panenský olivový olej.
3. Těstoviny při podávání doplníme batátovým pyré, které nastříkáme na talíř kolem těstovin a zeleniny.
Poznámka: Na přípravu takto servírovaných těstovin je třeba mít vyškolený personál, který je připraví vždy stejným způsobem. Jedná se o náročnější servis – je však realizovatelný ve většině restaurací.