Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Bejlík z husích prsou s vařenými brambory a kysaným zelím

bejlik-z-husich-prsou-400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 4 hod. (12 hodin pro naložení husích prsou)

Ingredience:

Maso a šťáva:

 
  • 3 000 g husích prsou s kůží
  • 90 g českého česneku
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 200 g husího sádla
  • 300 g žluté cibule
  • 20 g soli
  • 50 g másla 82%
  • 1 000 g zeleninového vývaru, vlastní výroby

Zelí:

 
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 0,5 g hořčičného semínka
  • 100 g husího sádla
  • 100 g žluté cibule
  • 10 g soli
  • 50 g cukru krystal

Bramory:

 
  • 2 000 g brambor, varný typ B
  • 20 g listové petržele
  • 17 g soli
  • 100 g másla 82%

Postup:

Naložení masa:

1. Den předem po vlákně protkneme husí prsa s kůží kousky zázvoru a stroužky česneku. Necháme v lednici 12 hodin odležet. 

Příprava masa:

1. Druhý den na sádle osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibulku a pak ji zalijeme vývarem. Tučnou část husích prsou nakrojíme na kostičky, aby se z nich lépe vypékal tuk.

2. Prsa pozvolna opékáme na pánvi ze všech stran, nejprve je opékáme kůží dolů. Následně je přidáme k cibulce s vývarem, přidáme stroužky česneku, zbylé sádlo a dáme do trouby. Pozvolna pečeme pod pokličkou doměkka při teplotě 120°C asi 3 hodiny.

3. Jakmile jsou prsa měkká, maso i stroužky česneku vyjmeme a šťávu svaříme na minimum, přecedíme a zjemníme studenými kostičkami vychlazeného másla.     

Příprava zelí:

1. Kysané zelí, ochutnáme a je-li příliš kyselé, propláchneme ho. Dle potřeby upravíme délku zelí překrájením.

2. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle, přidáme zelí, podlijeme vodou, ochutíme cukrem, solí, přidáme hořčičné semínko a dusíme doměkka. Zelí nezahušťujeme. 

Příprava brambor:

1. Oloupané, omyté brambory překrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření vodu z brambor odcedíme a servírujeme je.

 

Servírování:

Na nahřátý talíř položíme nejprve prohozené brambory s nakrájenou petrželovou natí a s rozpuštěným máslem. K nim přiložíme čerstvě nakrájené husí prsíčko a podlijeme ho šťávou. Talíř doplníme dobře okapaným kysaným zelí a pečeným česnekem.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež