Postup:
Příprava masa:
1. Kuře v celku vykostíme a rozpůlíme. Před grilováním ho necháme odpočinout na teplotu cca 18°C a pak ho na sucho grilujeme kůží dolu na barvu dokud samo neodskočí.
2. Poté maso osolíme z obou stran a necháme 4 minuty odpočinout na 55 °C teple. Nakonec porce zakrojíme na okrajích a přepůlíme tak, aby každý obdržel kousek stehýnka a prsíčka.
Příprava bramborového válečku:
1. Brambory očístíme, oloupeme a zakrojíme do požadované délky cca 4 cm. Jadřincovačem vypíchneme válečky, vložíme je do kroužku na pečící papír a opečeme z obou stran.
2. Pak brambory zalijeme vývarem, přidáme máslo, sůl a povaříme na skus. Poté je můžeme buď rovnou podávat, nebo je před servírováním ještě krátce ohřejeme.
Příprava petrželového oleje:
1. Listovou petržel opereme, otrháme listy, sblanšírujeme ve vroucí vodě a následně zchladíme v ledové vodě. Poté ji přecedíme a pomocí utěrky vymačkáme maximum vody co půjde.
2. Osušené listy petržele vložíme do mixeru s nachlazeným olejem a vše rozmixujeme do hladka. Pozor, aby se olej nezahřál.
3. Rozmixovanou směs necháme samovolně přecedit přes plátýnko a olej uchováváme v temném prostředí, aby chlorofyl udržel svou zelenou barvu a nezoxidoval.
Poznámka: Kromě výše uvedeného oleje z listové petržele existuje i panenský petrželový olej lisovaný ze semen petržele. Pro tento recept nám ale bude stačit petrželový olej z petrželových listů.
Příprava kukuřičného pyré:
1. Šalotku nakrájíme na nudličky, osolíme ji a pozvolna ji orestujeme na másle dosklovata.
2. Kukuřičná zrna okrájíme od klasu. Malou část zrn použijeme jako doplněk pokrmu, zbytek kukuřice i s klasem orestujeme společně se šalotkou.
3. Přidáme máslo, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Poté slijeme přebytečnou tekutinu a kukuřici se šalotkou rozmixujeme do hladké konzistence.
4. Konzistenci pyré upravíme vývarem, poté ho přecedíme a přendáme do servírovacích lahví.
Příprava brokolicových doplňků:
1. Listy brokolice použijeme na ozdobení a dochucení pokrmu, tmavě zelený povrch brokolice naškrábeme na brokolicový kuskus, růžičky okrájíme na drobné kousky.
2. Brokolicové růžičky povaříme při servírování na skus ve vývaru se solí a máslem, brokolicový kuskus jen lehce osolíme. Ze zbytku připravíme pyré.
Příprava brokolicového pyré:
1. Šalotku nakrájíme na nudličky, osolíme ji a pozvolna ji orestujeme na másle dosklovata. Brokolici nakrájíme na jemné plátky a ty orestujeme v nakrájené šalotce s máslem.
2. Brokolici osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí (cca 4 minuty). Poté slijeme přebytečnou tekutinu a brokolici se šalotkou rozmixujeme do hladké konzistence.
3. Konzistenci pyré upravíme vývarem, poté ho přecedíme a přendáme do servírovacích lahví.
Servírování:
1. Na nahřátý talíř nejprve naneseme obě pyré, pak přiložíme grilované kuře, brambory, růžičky brokolice, brokolicovový kuskus, kukuřici, listy a stonky brokolice, šťovík a petrželový olej.