Postup:
1. Přípava masa (cca 120 minut): HUSÍ PRSA osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně je podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě na 165 °C.
2. Během pečení prsa podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme.
3. Jakmile jsou prsa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na prsou zlatavá a křupavá.
4. Pečená prsa vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme do tmavě zlaté barvy, zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut.
5. Poté šťávu přecedíme a případně dochutíme solí.
6. Příprava špenátu (cca 5 minut): LISTOVÝ ŠPENÁT přebereme a otrháme z listů řapíky.
7. Vložíme ho do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme ho velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočit.
8. Poté špenát vyjmeme z vody a zalijeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté.
9. Pak necháme špenát okapat v cedníku. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, nastrouhaným česnekem a orestujeme na něm dosklovata na drobno nakrájenou cibuli.
10. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.
11. Příprava lokší (cca 50 minut): Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, rozdrobíme, přidáme vejce, sůl a lehce zpracujeme v těsto.
12. Těsto rozdělíme na stejné díly cca o váze 100 g a vyválíme je pomocí válečku na pomoučněné pracovní desce na plát 2 mm vysoký.
13. PLACKY opékáme na malém množství sádla nebo nasucho dozlatova. Po upečení je potřeme sádlem.
14. Při servírování lokše naplníme špenátem a přeložíme.
15. Servírování: Na teplý talíř k levé straně položíme naplněné, přeložené LOKŠE se špenátem, k pravé straně servírujeme porci pečeného husího prsa, které podlijeme šťávou.
TIP KUCHAŘE: Při pečení husy je dobré ji nejdříve péci přiklopenou, odkrýváme ji, až když je měkká. Docílíme tak lepší šťavnatosti masa.