Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečené husí prso se špenátovými lokšemi

pecene_husi_prso_s_loksemi-400

Počet porcí: 6
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

 
  • MASO: 2000 g husí prsa s kostí
  • 30 g sůl kamenná
  • 1 g kmín celý
  • ŠŤÁVA: 40 g mouka hladká
  • 600 g kuřecí vývar, vlastní výroba
  • ŠPENÁTOVÉ LOKŠE: 450 g brambory varný typ B
  • 150 g mouka hladká
  • 20 g sůl kamenná
  • 50 g vejce
  • 50 g špenát listový čerstvý
  • 50 g sádlo škvařené
  • ŠPENÁT: 1000 g špenát listový čerstvý
  • 80 g máslo 82 %
  • 10 g sůl kamenná
  • 80 g cibule žlutá
  • 15 g česnek čerstvý
  • 0,5 g pepř černý mletý
     
 

Postup:

1. Přípava masa (cca 120 minut): HUSÍ PRSA osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně je podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě na 165 °C.

2. Během pečení prsa podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme.

3. Jakmile jsou prsa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na prsou zlatavá a křupavá.

4. Pečená prsa vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme do tmavě zlaté barvy, zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut.

5. Poté šťávu přecedíme a případně dochutíme solí.

6. Příprava špenátu (cca 5 minut): LISTOVÝ ŠPENÁT přebereme a otrháme z listů řapíky.

7. Vložíme ho do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme ho velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočit.

8. Poté špenát vyjmeme z vody a zalijeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté.

9. Pak necháme špenát okapat v cedníku. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, nastrouhaným česnekem a orestujeme na něm dosklovata na drobno nakrájenou cibuli.

10. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.

11. Příprava lokší (cca 50 minut): Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, rozdrobíme, přidáme vejce, sůl  a lehce zpracujeme v těsto.

12. Těsto rozdělíme na stejné díly cca o váze 100 g a vyválíme je pomocí válečku na pomoučněné pracovní desce na plát 2 mm vysoký.

13. PLACKY opékáme na malém množství sádla nebo nasucho dozlatova. Po upečení je potřeme sádlem.

14. Při servírování lokše naplníme špenátem a přeložíme.

15. Servírování: Na teplý talíř k levé straně položíme naplněné, přeložené LOKŠE se špenátem, k pravé straně servírujeme porci pečeného husího prsa, které podlijeme šťávou.

 

TIP KUCHAŘE: Při pečení husy je dobré ji nejdříve péci přiklopenou, odkrýváme ji, až když je měkká. Docílíme tak lepší šťavnatosti masa.



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina