Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečené husí stehno s chlupatými knedlíky, dýňovým zelím a jablkem

husi-stehno-s-dynovym-zelim-400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 3 hod.

Ingredience:

Maso:

 
  • 3 500 g husích stehen 
  • 20 g soli 
  • 0,5g celého kmínu

Knedlíky:

 
  • 2 000 g brambor, varný typ B 
  • 100 g vajec 
  • 600 g hrubé mouky 
  • 30 g soli 
  • 200 g vepřového škvařeného sádla

Šťáva:

 
  • 40 g hladké mouky
  • 600 g kuřecího vývaru vlastní výroby 

Jalbka:

 
  • 1 000 g zelených jablek

Zelí:

 
  • 1 200 g máslové dýně 
  • 120 g žluté cibule 
  • 50 g lučního medu
  • 80 g bílého vinného octa 
  • 10 g soli 
  • 100 g rostlinného oleje 

Postup:

Příprava chlupatého knedlíku:

1. V kastrolu si dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Hned vedle kastrolu si postavíme nádobu se studenou vodou a nádobu s rozpuštěným sádlem. Připravíme si podběrák na vyndávání knedlíků a platíčko na promaštěné knedlíky.

2. Polovinu brambor si uvaříme ve slupce, oloupeme je, necháme zchladnout a pak je nastrouháme na jemném struhadle. Druhou polovinu oloupeme a syrové nastrouháme do studené vody, aby nám nezčernaly. Syrové brambory pečlivě vymačkáme, přidáme do nádoby k vařeným bramborám, posypeme je moukou a lehce prsty promísíme. Pak do sypkých brambor přidáme vejce, sůl a opatrně zlehka promícháme, nemačkáme! Stále máme sypkou hmotu, z níž odebíráme kousky, které v dlani individuálně zpracujeme. Hmotu lehce zmáčkneme, těsto tím začne pojit a je tvárné. Musíme to dělat POSTUPNĚ, jinak je těsto netvarovatelné! Zpracovaný díl těsta vložíme na polévkovou lžíci a vytvarujeme nok. Ten musíme řádně utáhnout (zmáčknout), aby se pak nerozvařil. Pěkně zpracovaný nok vhodíme do pozvolně se vařící osolené vody.

3. Uvařený je tehdy, když vyplave na povrch. Podběrákem ho vyjmeme, protáhneme ho v nádobě se studenou vodou, aby se zatáhl, a pak ho ponoříme do sádla. Omaštěné knedlíky skládáme na platíčka (nevrstvíme). Tímto způsobem průběžně uvaříme všechny knedlíky. Tvarování a vaření knedlíků musí být rychlé, aby nám těsto nezřídlo.   

 

Příprava husy:

1. Husí stehna ochutíme solí, kmínem, vložíme je na pekáč a pečeme je, mírně podlité vodou, v konvektomatu na 160 °C, přiklopené poklicí, asi 1,5 hodiny.

2. Během pečení maso kontrolujeme, v místě uložení sádla je propíchneme vidličkou, aby se tuk lépe vypékal. Dle potřeby podléváme teplou vodou a odebíráme vypečený tuk, aby se nepřepaloval.

3. Jakmile jsou stehna měkká, sundáme poklici a asi 10 minut je zprudka dopečeme na 190 °C. Tím docílíme krásně křupavé kůže.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež