Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kachní prsa s višňovou omáčkou a batátovým pyré

kachni_prsa_visnova_omacka_batatove_pyre-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 2 batáty
  • 4 dcl smetany na vaření nebo šlehání
  • 2 šalotky
  • 100 g másla
  • 200 g višní
  • 2 dcl sladkého červeného vína
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 4 snítky rozmarýnu
  • pomerančová kůra
  • sůl a pepř 
 

Postup:

1. Očistíme a oloupeme batáty a šalotku, obojí nakrájíme na kostičky a společně na másle orestujeme.

2. Po chvíli podlijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a necháme vařit.

3. Mezitím si očistíme kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku – dáme pozor, abychom nenařízli i maso. Díky naříznutí se přes kůži dostane teplo i k masu a kůže se současně zbaví přebytečného tuku.

4. Když jsou batáty téměř uvařené doměkka, přidáme k nim smetanu a ještě vaříme. 

5. Prsa z obou stran osolíme, opepříme a položíme kůží dolů na studenou pánev. Poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu rozmarýn a ze všech stran důkladně opečeme, poté prsa několikrát důkladně přelijeme máslem.

6. Uvařené batáty rozmixujeme na jemné pyré. Kristína doporučuje mixér na smoothie, protože dokáže vytvořit opravdu hladkou konzistenci. Pokud ho doma nemáte, použijte tyčový mixér, ale přidejte si více vývaru z batátů, abyste dosáhli požadované hustoty a hladkosti pyré.

7. Opečená prsa přemístíme na menší pekáček a nastrouháme na ně pomerančovou kůru.

8. Dáme péct na 10–12 minut do trouby předem vyhřáté na 175–180 °C.

9. Mezitím si připravíme omáčku z višní. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. (Nebojte se redukovat déle, abyste získali opravdu lesklou hustější omáčku.)

10. Kachní prsa po 10–12 minutách vyjmeme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme je na plátky a podáváme společně s batátovým pyré a omáčkou.

 

TIP: „K tomuto jídlu často spařím čerstvé listy špenátu a na pánvičce je krátce orestuju na másle, osolím a přidám na talíř. Na závěr posypu mikrobylinkami, které projasní každé jídlo.“

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina