Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kohout na víně

kohout_na_vine-400

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★★★
Čas přípravy: 4 hodiny

Ingredience:

 
  • 2,5 kg kohout celý
  • 100 g sádlo
  • 250 g mrkev
  • 200 g cibule
  • 150 g špek
  • 40 g rajský protlak
  • 3 ks česnek
  • 50 ml červený vinný ocet
  • 50 g cukr
  • 1,5 l červené víno Francie
  • 5 snítek tymián
  • 10 kuliček nové koření
  • 10 kuliček celý pepř
  • 1 l vývar z ořezů kohouta
  • 150 ml koňak
  • 100 g máslo
  • 10 ks karotka
  • 250 g malé žampiony
  • 100 g perlové cibulky
  • 150 g slanina
  • 10 g petržel plochá
  • 10 g estragon
  • 10 g libeček 

Postup:

1. Kohouta rozbouráme.

2. Prsa a stehna osolíme, opepříme a zatáhneme na sádle. Zbytek kohouta použijeme v případě potřeby do vývaru.

3. V hrnci, kde jsme zatáhli maso, si připravíme základ. Postupně zarestujeme na velké kusy nakrájenou mrkev (250 g), cibuli (200 g), špek (150 g), 2 lžíce rajského protlaku, česnek (3 stroužky), přidáme nové koření (10 kuliček), 2 bobkové listy, tymián (5 snítek), pepř černý celý (10 kuliček), přidáme lžíci cukru a zarestujeme.

4. Zastříkneme 50 ml červeného vinného octa, zalijeme 1,5 litru červeného vína, přidáme 1 litr vývaru ze skeletu kohouta a přivedeme k varu.

5. Dáme vychladit.

6. Do vychlazeného základu přidáme kousky kohouta a necháme marinovat v chladu 24 hodin.

7. Další den maso vytáhneme – základ přivedeme k varu a maso vložíme zpět – přikryjeme poklicí a pečeme na 120 stupňů 3 hodiny.

Mezitím, co se kohout peče, si připravíme:

1. Karotku očistíme, blanšírujeme v osolené vodě 3 minuty a orestujeme na sádle.

2. Orestujeme na drobno nasekanou slaninu, na výpeku orestujeme malé žampiony a osolíme je.

3. Nasekáme petržel, estragon a libeček.

4. Jakmile bude kohout měkký, vytáhneme maso a obereme ho od kostí a kůží.

5. Základ scedíme a svaříme na cca 1/4 v omáčku.

6. Do druhého hrnce nalijeme 150 ml koňaku, zapálíme a svaříme na glazé.

7. Přidáme zredukovanou omáčku, provaříme a zašleháme do ní studené máslo.

8. Omáčku nalijeme na kohouta a přidáme mrkev, slaninu, žampiony, 2 lžíce perlových cibulek a bylinky. Můžeme servírovat s bílou bagetou.



Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina