Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Kuřecí prsa na červeném víně

Kuřecí prsa na červeném víně

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g kuřecích prsou
  • 100 g másla (82 %)
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 15 g kamenné soli

Šťáva:

 
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 100 ml kuřecího demi-glace
  • 150 g šalotky
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g másla (82 %)
  • 20 g listové petržele
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 10 g kamenné soli

Houby:

 
  • 1 000 g čerstvých hub
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 15 g kamenné soli
  • 10 g čerstvého tymiánu

Postup:

Příprava masa:

1. Kuřecí prso potřeme olejem a opékáme na pánvi kůží dolů dokud nebude opečené dokřupava. Poté ho obrátíme, přidáme máslo, které osolíme, a lžící přeléváme maso máslem ze všech stran.

2. Maso vyjmeme a dopečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 6 minut. Maso poté necháme odležet na teplém místě (v troubě či holdomatu při teplotě cca 60 °C).


Příprava šťávy:

1. Oloupanou šalotku a slaninu nakrájíme na jemné nudličky, cca 3 mm silné. Ze šalotky je nutné odkrojit kořeny, protože by dodaly pokrmu hořkost.

2. Ve výpeku orestujeme slaninu, přidáme šalotku a orestujeme dosklovata. Přidáme protlak, krátce ho orestujeme, zalijeme červeným vínem, přidáme demi glace, osolíme a povaříme.

3. Nakonec šťávu zjemníme máslem a chuť zvýrazníme nakrájenou listovou petrželí.


Příprava hub:

1. Očištěné houby pomalu opečeme na oleji dozlatova. Přidáme máslo, sůl, snítku tymiánu, zalijeme kuřecím vývarem a tekutinu zredukujeme (odvaříme) na minimum.


Servírování:

1. Na teplý talíř servírujeme šťávu se šalotkou, na ni položíme šikmo nakrájené kuřecí prsíčko.

2. Ke kuřeti naaranžujeme opečené houby. Pokrm doplníme snítkou petržele.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež