Postup:
1. Husu opláchnu, osuším a odříznu z ní přebytečný tuk.
2. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin při 90 °C.
3. Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk.
4. Hodinu před koncem celého pečení pekáč odklopím, do malého hrnečku si dám med, který spojím s trochou výpeku z husy.
5. Pomocí mašlovačky husu potřu a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá.
6. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.
7. Den předem si uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice.
8. Uvařené a oloupané brambory prolisuji do velké mísy a přidám mouku a sůl a vypracuji hladké těsto.
9. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho na 22 kusů a z každého si vyválím kouli.
10. Každou kouli pak rozválím na 1 mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem minutu z každé strany.
11. Hotové lokše pak ještě teplé potřu tukem, který při pečení pustila husa.
12. Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky, dám do mísy a osolím.
13. V hrnci si zahřeji víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit.
14. Horkou tekutinu pak přeliji přes zelí, nechám vystydnout, přikryji a dám na dvě hodiny marinovat do lednice.
Husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem. Dobrou chuť!