Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Medová husa s lokšemi a zelím

husa_lokse_kapusta-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 13 hodin

Ingredience:

 
  • 1 celá husa (cca 2kg)
  • 4-5 lžiček soli
  • 2-3 lžičky kmínu
  • 150 ml medu
  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • ½ špičatého červeného zelí
  • 1 ½ lžičky soli
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky kmínu
     
 

Postup:

1. Husu opláchnu, osuším a odříznu z ní přebytečný tuk.

2. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin při 90 °C.

3. Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk.

4. Hodinu před koncem celého pečení pekáč odklopím, do malého hrnečku si dám med, který spojím s trochou výpeku z husy. 

5. Pomocí mašlovačky husu potřu a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá.

6. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.

7. Den předem si uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice.

8. Uvařené a oloupané brambory prolisuji do velké mísy a přidám mouku a sůl a vypracuji hladké těsto.

9. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho na 22 kusů a z každého si vyválím kouli.

10. Každou kouli pak rozválím na 1 mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem minutu z každé strany.

11. Hotové lokše pak ještě teplé potřu tukem, který při pečení pustila husa.  

12. Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky, dám do mísy a osolím.

13. V hrnci si zahřeji víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit.

14. Horkou tekutinu pak přeliji přes zelí, nechám vystydnout, přikryji a dám na dvě hodiny marinovat do lednice. 

 

Husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem. Dobrou chuť!

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Čerstvá zelenina