Postup:
Maso:
1. Dobře očištěnou kachnu omyjeme, osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby prsy nahoru. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu nebo troubě přibližně 90 minut při teplotě 165 °C.
2. Během pečení kachnu podléváme vodou, přeléváme výpekem a odebíráme přebytečný tuk.
3. Jakmile je kachna měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na kachně zlatavá a křupavá.
4. Pečenou kachnu přeložíme do čisté gastronádoby. Po vychladnutí ji porcujeme a částečně vykosťujeme – na porci vždy dáme část prsa a stehna.
5. Při servírování maso rozpékáme pod grilem dokřupava.
Šťáva:
1. Výpek z pečené kachny slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk a snížíme příkon tepla. Zaprášíme moukou a orestujeme ji do tmavě zlaté barvy.
2. Následně mouku zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a necháme provařit přibližně 15 minut. Poté štávu přecedíme a dochutíme solí.
Řepa:
1. Vařenou řepu překrájíme na větší kusy. V kastrůlku svaříme cukr společně s octem, solí a hořčičným semínkem – nálev musí mít silnou chuť.
2. Teplým nálevem zalijeme nakrájenou řepu a necháme ji vychladnout.
Knedlíky s vejci:
1. Plátky knedlíků opečeme na tuku s máslem dozlatova a poté je překrájíme na 6 dílku.
2. Vložíme je zpět do pánve, prohřejeme, zalijeme rozšlehanými osolenými vejci a mícháme, dokud se nesrazí – vejce nesmějí být vysušená. Ihned servírujeme.
Podávání:
1. Na nahřátý talíř k levé straně naaranžujeme ochucenou červenou řepu, knedlíky s vejci a nakrájenou pažitkou. K pravé straně servírujeme část kachního stehna a řezy z kachních prsou, které na závěr podlijeme štávou.