Postup:
Příprava nádivky
1. Žemli nakrájíme na kostky (1,5 cm), zapečeme a vložíme do mísy. Poté kostky zvlhčíme mlékem.
2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zlehka orestujeme na části másla.
3. Omyté listy petržele překrájíme a společně s cibulí přidáme k žemli.
4. Žloutky vyšleháme do pěny společně se zbývajícím máslem a nastrouhaným muškátovým oříškem, poté je lehce vmícháme do žemlové směsi.
5. Z bílků vyšleháme pevný sníh, který ochutíme solí a opatrně ho smícháme se směsí.
6. Nádivku vložíme do vymaštěného pekáče nebo formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
7. Délka pečení závisí na výšce připravované nádivky – správně upečená nádivka je propečená a na povrchu zlatavá.
8. Před servírováním nakrájené porce regenerujeme v konvektomatu.
Příprava masa
1. Očištěná kuřátka podélně překrojíme na poloviny a osolíme z obou stran.
2. Půlky přeložíme do pekáče, položíme na ně plátky másla a vložíme do trouby předem vyhřáté na 190 °C.
3. Kuřátka zapečeme cca 10 minut a poté teplotu snížíme na 170 °C. Pečeme doměkka a dozlatova.
4. Dle potřeby během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme teplým vývarem nebo vodou.
5. Po upečení kuřátka přeložíme do gastronádoby a výpek přelijeme do kastrůlku.
Příprava šťávy
1. Z výpeku odvaříme veškerou tekutinu a za stálého míchání a občasného zastříknutí vodou ho vyrestujeme na tuk do zlatavé barvy.
2. Snížíme příkon tepla, následně výpek zaprášíme hladkou moukou a orestujeme ji dozlatova.
3. Poté vše zalijeme kuřecím vývarem, provaříme zhruba 8 minut, přecedíme a dle potřeby dochutíme solí.
4. Šťáva je lesklá, zlatavá a jen zlehka zahuštěná.
Příprava přílohy
1. Bílé fazole a sóju přebereme, odděleně propláchneme a necháme zalité vodou v chladničce nabobtnat, nejlépe přes noc.
2. Druhý den zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme na skus.
3. Fava fazole nařízneme a odstraníme slupku.
4. Čistá zrnka orestujeme na másle společně s luštěninami a nastrouhaným česnekem.
5. Na závěr směs ochutíme vinným octem, solí a cukrem a podáváme.
Komentář týmu MAKRO Akademie:
1. Pokrm je koncipován tak, aby byl pro personál jednoduchý na přípravu i výdej.
2. Kuřátko pečeme již rozpůlené, nádivku připravujeme odděleně v pekáči.
3. Jako přílohu jsme zvolili jednoduchý teplý salát z fazolí a sóji bohatý na vlákninu, která prospívá zdraví.
4. Neodmyslitelnou součástí pokrmu je masová šťáva připravená z výpeku kuřátek.