Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečené kuřátko a špenátový quiche

pecene-kuratko-spenatovy-quiche-400

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

Maso:

 
  • 2 000 g kuře chlazené
  • 20 g sůl mořská
  • 200 g kuřecí vývar, vlastní výroba

Špenátový quiche:

 
  • 500 g špenát mladý
  • 500 g sýr ricotta
  • 100 g smetana 30 %
  • 550 g vejce
  • 20 g sůl kamenná
  • 1 g pepř černý, celý
  • 100 g šalotka banánová
  • 100 g máslo 82 %

Těsto na korpus:

 
  • 160 g mouka hladká, výběrová
  • 80 g tuk 100%
  • 30 g voda
  • 50 g vejce
  • 10 g sůl kamenná

Salát:

 
  • 250 g salát selection
  • 100 g víno bílé, kabinetní, Veltlínské zelené
  • 100 g šalotka banánová
  • 100 g cukr třtinový
  • 100 g olej olivový extra panenský
  • 200 g cibulka lahůdková
  • 5 g sůl kamenná

Postup:

Příprava kuřátka (cca 45 minut):

1. Kuře necháme odležet v pokojové teplotě, poté ho dobře osolíme a potřeme změklým máslem. Následně pečeme v troubě. Nejprve 8 minut na 220 °C, pak teplotu zmírníme a dopékáme doměkka cca 20 minut na 150 °C.

2. Před koncem pečení zkontrolujeme barvu kuřete a případně na chvilku zvýšíme teplotu pro finální zabarvení. 

Příprava quiche (cca 30 minut):

1. Z mouky, soli, vajec, vody a 100% tuku vypracujeme vláčné těsto. Necháme jej odležet asi 10 minut.

2. Těsto rozválíme na pomoučeném stole na sílu 2 mm. Následně jím vyložíme pomaštěnou pečicí formu.

3. Na těsto ve formě vložíme připravenou špenátovou náplň. Celé zalijeme lehce osoleným vyšlehaným vejcem s trochou smetany a pečeme v troubě na 200 °C podle velikosti cca 15 minut.     

Příprava náplně (cca 10 minut):

1. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme na másle doměkka. Osolíme, přidáme strouhaný česnek a opraný, okapaný listový špenát. Celé lehce orestujeme na pánvi.

2. Z pánve vše přendáme do misky s ricottou, dosolíme, dopepříme a důkladně promícháme.

Příprava cibulky (cca 10 minut):

1. Na nudličky nakrájenou cibulku přivedeme v olivovém oleji zvolna k varu. Následně odstavíme z tepla a necháme vychladnout.

2. Cibulku scedíme (cibulový olej ponecháme k přípravě dresinku) a promícháme s nudličkami jarní cibulky a salátem.

Příprava dresinku (cca 5 minut)

1. Cukr rozpustíme v pánvi do tekuté konzistence, zalijeme jej vínem, svaříme na minimum a osolíme.

2. Vychladlé následně vyšleháme s cibulovým olejem do emulze.

Příprava šťávy (cca 8 minut):

1. Výpek z kuřete v pekáči zredukujeme. Svaříme a vyrestujeme jej na tuk do hnědé barvy. Zalijeme jej kapkou vývaru a zjemníme kostičkami vychlazeného másla.

Servírování:

Na nahřátý talíř položíme rozpečený quiche, ke kterému přiložíme dokřupava upečené kuře, podlijeme přírodní šťávou a doplníme restovanou cibulkou a ochuceným salátem.

Komentář kuchaře:

Jarní kuřátko doporučuji vyzkoušet. Má výbornou chuť, snadno se porcuje a pěkně vypadá na talíři. Upečený koláč ponecháme několik minut odpočinout, aby se lehce zapařil, a teprve poté jej vyjmeme z forem. U šťávy se přikláním k přírodní variantě s přidáním vlastnoručně připraveného kuřecího demi-glace. Quiche je pečený koláč z těsta s náplní, ve které může být jak maso, tak i zelenina, vejce, sýr a jiné suroviny.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež