Postup:
Naložení masa:
1. Smícháme ingredience, připravíme si nálev a krocana do něj naložíme minimálně na dvě hodiny, ale můžeme jej v něm nechat
i déle. Pozor, nálev se nepoužívá na podlévání při pečení.
Šťáva na podlévání:
1. Rozpustíme máslo a promícháme se sirupem nebo medem. Šťávou pak podléváme krocana při pečení.
Pečení masa:
1. Troubu si předehřejeme zhruba na 170 °C.
2. Naloženého krocana necháme okapat a zevnitř omyjeme vodou, osušíme papírovými utěrkami a zvenku i zevnitř ho potřeme máslem.
3. Pečeme podle velikosti zhruba dvě hodiny.
4. Že je upečený, poznáme podle barvy šťávy, která vytéká z masa, ta by neměla mít růžovou barvu. Pokud máme k dispozici teploměr, zasuneme ho do nejsilnější vrstvy masa – požadovaná teplota je zhruba 80 °C.
5. V průběhu pečení krocana průběžně potíráme máslovou směsí a podléváme.
6. Po dopečení maso vyndáme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme zhruba čtvrt hodinky odpočívat na teplém místě. Pak ho můžeme nakrájet a podávat.
K podávání:
Nádivka
Šťáva z masa (nechte ji zredukovat)
Růžičková kapusta se slaninou
Karamelizovaná mrkev
Zelené fazolky
Rozmarýnové brambory