Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečený krocan

peceny-krocan-400

Počet porcí: 8
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 4 a více hodin podle velikosti krocana

Ingredience:

 
  • 7 000 g krocan nebo krůta
  • ½ šálku soli
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 6 šálků vody
  • 2 šálky jablečného džusu

Šťáva na podlévání:

 
  • 150 g javorového sirupu nebo medu
  • 250 g másla

Postup:

Naložení masa:

1. Smícháme ingredience, připravíme si nálev a krocana do něj naložíme minimálně na dvě hodiny, ale můžeme jej v něm nechat
i déle. Pozor, nálev se nepoužívá na podlévání při pečení.

Šťáva na podlévání:

1. Rozpustíme máslo a promícháme se sirupem nebo medem. Šťávou pak podléváme krocana při pečení.

Pečení masa:

1. Troubu si předehřejeme zhruba na 170 °C.

2. Naloženého krocana necháme okapat a zevnitř omyjeme vodou, osušíme papírovými utěrkami a zvenku i zevnitř ho potřeme máslem.

3. Pečeme podle velikosti zhruba dvě hodiny.

4. Že je upečený, poznáme podle barvy šťávy, která vytéká z masa, ta by neměla mít růžovou barvu. Pokud máme k dispozici teploměr, zasuneme ho do nejsilnější vrstvy masa – požadovaná teplota je zhruba 80 °C. 

5. V  průběhu pečení krocana průběžně potíráme máslovou směsí a podléváme.

6. Po dopečení maso vyndáme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme zhruba čtvrt hodinky odpočívat na teplém místě. Pak ho můžeme nakrájet a podávat.

K podávání:

Nádivka
Šťáva z masa (nechte ji zredukovat)
Růžičková kapusta se slaninou
Karamelizovaná mrkev
Zelené fazolky
Rozmarýnové brambory

 


Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina