Postup:
Housky na burger:
1. Do misky rozdrobím droždí, přisypu cukr, přileju 100 ml mléka v pokojové teplotě, 1 lžíci hladké mouky a vše jemně promíchám. Nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 10–15 minut.
2. Připravím si větší mísu nebo rovnou mísu z robota, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryji potravinovou fólií a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.
3. Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuji velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuji bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.
4. Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.
5. Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13–15 minut.
6. Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.
Maso na burger:
1. V masovém mlýnku namelu hovězí maso společně s tučnou slaninou. Směs osolím a opepřím.
2. Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruji masová kolečka, cca 1 cm vysoká.
3. Na grilu nebo na grilovací pánvi peču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2–3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.
Zkaramelizovaná cibulka
:
1. Očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli opeču na rozpuštěném másle.
2. Když má zlatavou barvu, přidám med a nechám zkaramelizovat.
3. Zaliju černým pivem, které nechám vařením odpařit. Odstavím na servírování.
Zelný salát:
1. Do větší mísy nakrájím nebo nastrouhám zelí na tenké proužky a osolím. Sůl nechám chvíli působit, přibližně 15 minut.
2. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím.
Hamburger:
1. Před podáváním housku podélně rozříznu a opeču na grilu nebo grilovací pánvi z vnitřní strany.
2. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuji zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiji špejli.