Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Československý hamburger

cz-sk-hamburger-400

Počet porcí: 10
Obtížnost:☆☆
Čas přípravy: 45 minut + 1 hod. 45 min. výroba housek

Ingredience:

Na přibližně 10 housek:
     
    • 250 g hladká mouka *
    • 250 g polohrubá mouka *
    • 17 g čerstvé droždí
    • 35 g krupicový cukr *
    • 250 ml mléko *
    • 14 g sůl
    • 3 ks vejce (2 do těsta, 1 na potření) *
    • dle chuti sezamová semínka na posypání
    • 65 g rozpuštěné máslo

    Na maso:

     
    • 600 g hovězí maso (krk)
    • 150 g gazdovská slanina (tučná)
    • dle chuti sůl, pepř
    • 10 plátků uzený sýr
    • sádlo na opékání *

    Na zkaramelizovanou cibuli:

     
    • 1–2 ks cibule **
    • 1 lžíce máslo
    • 1 lžíce med *
    • 50 ml černé pivo
    • dle chuti sůl

    Na zelný salát:

     
    • 1/3 hlávky čerstvé bílé zelí
    • 2–3 lžíce majonéza **
    • 1 lžíce hrubozrnná hořčice *
    • 1 lžíce med *
    • 1 lžíce jablečný ocet **
    • dle chuti nasekaná čerstvá bylinka **
      (petrželová nať nebo libeček)
    • dle chuti sůl


Postup:

Housky na burger:

1. Do misky rozdrobím droždí, přisypu cukr, přileju 100 ml mléka v pokojové teplotě, 1 lžíci hladké mouky a vše jemně promíchám. Nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 10–15 minut.

2. Připravím si větší mísu nebo rovnou mísu z robota, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryji potravinovou fólií a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.

3. Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuji velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuji bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.

4. Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.

5. Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13–15 minut.

6. Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.

Maso na burger:

1. V masovém mlýnku namelu hovězí maso společně s tučnou slaninou. Směs osolím a opepřím.

2. Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruji masová kolečka, cca 1 cm vysoká.

3. Na grilu nebo na grilovací pánvi peču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2–3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.

 
Zkaramelizovaná cibulka

:


1. Očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli opeču na rozpuštěném másle.

2. Když má zlatavou barvu, přidám med a nechám zkaramelizovat.

3. Zaliju černým pivem, které nechám vařením odpařit. Odstavím na servírování.

 

Zelný salát:

1. Do větší mísy nakrájím nebo nastrouhám zelí na tenké proužky a osolím. Sůl nechám chvíli působit, přibližně 15 minut.

2. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím.

 

Hamburger:

1. Před podáváním housku podélně rozříznu a opeču na grilu nebo grilovací pánvi z vnitřní strany.

2. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuji zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiji špejli.

 


Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež