Postup:
Příprava masa:
1. Maso vyjmeme z vakua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme do gastro nádoby
vyložené kuchyňskou utěrkou a necháme takzvaně vydýchat.
2. Nejdříve si grilovací desku zahřejeme na 240 °C. Maso jemně potřeme olivovým
olejem. Jakmile je grilovací deska nahřátá, pomocí kuchyňské papírové utěrky ji
potřeme olejem.
3. Maso přeložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Maso
pečeme na stupeň propečenosti „medium rare“. Dotykem prstu nebo teploměrem
zkontrolujeme, zda je maso správně pečené.
4. Poté maso přeložíme do čisté
gastronádoby a necháme ho asi 10 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře
zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Mezitím si připravíme bramborové
hranolky.
Příprava bramborových hranolků:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na pravidelné steakové hranolky
o průměru 1 cm.
2. Poté je propláchneme studenou vodou a důkladně osušíme.
Vkládáme je do fritézy nebo do kastrůlku s olejem zahřátým na 165 °C.
3. Nejdříve
si je předsmažíme doměkka a před servírováním je dosmažíme dozlatova.
Smažené hranolky necháme okapat v košíku fritézy nebo na cedníku.
4. Při
servírováním je mírně osolíme. Před servírováním maso potřeme směsí
z hrubozrnné a dijonské hořčice doplněnou na nudličky nakrájenou listovou
petrželí.
Příprava salátu:
1. Lístky salátu omyjeme ve studené vodě, vyjmeme a v cedníku nebo
v odstředivce na saláty je necháme okapat.
2. Při servírováním je pokapeme
kvalitním olivovým olejem.
Servírování:
1. Na levou stranu teplého talíře servírujeme horké smažené hranolky, na pravou
stranu přeložíme grilovanou roštěnou. Salát servírujeme odděleně v misce.