Postup:
Příprava masa:
1. Hovězí maso vložíme do mísy či kotlíku univerzálního stroje s nástavcem na míchání a za postupného přidávání vody vymícháme (ve stroji na rychlost č. 1 nebo 2) lepivý prát.
2. Poté přidáme namletý vepřový bůček, najemno nakrájenou cibuli, překrájené listy petržele a vejce. Směs ochutíme solí, prolisovaným čerstvým česnekem a mletým pepřem.
3. Vše ještě krátce promícháme. Správné ochucení zkontrolujeme opečením malého množství směsi na pánvi a ochutnáním. Pokud bude vše v pořádku, směs přeložíme do gastronádoby a navažujeme cca 100 g kousky, ze kterých tvarujeme kulaté řízečky.
4. Těsně před podáváním je opékáme na předehřátém grilu nebo na pánvi z obou stran dozlatova. Maso musí zůstat uvnitř šťavnaté, proto je opékáme na stupeň medium.
5. Po grilování maso necháme asi 4 minuty odpočinou na teplém místě (cca 60 °C), poté servírujeme.
Příprava brambor:
1. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem ve studené vodě, podélně je překrájíme na výseče a přeložíme do gastronádoby.
2. Pokapeme je olivovým olejem, promícháme a rozložíme vedle sebe do gastronádoby vystlané pečicím papírem.
3. Pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 20 minut doměkka a dozlatova. Poté brambory vyjmeme, ochutíme solí a servírujeme.
Příprava zeleniny:
1. Omyté papriky rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a vyklepeme zbylá semínka. Nakrájíme je na trojúhelníky a ty nasucho opečeme. Poté je dopečeme v troubě na 165 °C cca 8 min. doměkka.
2. Klasy kukuřice vaříme na skus v zeleninovém vývaru. Poté je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na díly 5 cm dlouhé. Těsně před servírováním je grilujeme.
3. Omytá rajčata překrojíme na poloviny, grilujeme je těsně před servírováním.
4. Opečenou zeleninu ochutíme solí. Při podávání ji pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Příprava omáčky:
1. Omyté a osušené papriky potřeme olivovým olejem, přeložíme je na gastronádobu s pečicím papírem a pečeme na 190 °C cca 15 minut dozlatova (na slupce se vytvoří puchýřky).
2. Poté je vyjmeme a nádobu přikryjeme poklicí asi na 10 minut. Následně z paprik sloupneme slupku, odstraníme jádřinec, a v mixéru vymixujeme jemné pyré, které ochutíme solí.
3. Do kašovité konzistence omáčku upravíme vmícháním olivového oleje.
4. Kayenskou papriku podélně rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme ji na pravidelné kostičky o velikosti 2 mm, které přidáme do ochucené omáčky.
Servírování:
1. Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme grilovanou zeleninu, na pravou stranu přeložíme grilované sekané řízečky. Pokrm doplníme lístky petržele a omáčkou servírovanou v mističce.