Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Grilovaný steak z nízké roštěné s mangoldem a šalvějovým máslem

nizka-rostena-mangold-salvej-400

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★
Čas přípravy: 45 minut

Ingredience:

 
  • 2500 g hovězí nízký roštěnec
  • 100 g olej olivový extra panenský
  • 10 g sůl mořská vločková
  • 1 g pepř černý, celý
  • 150 g máslo 82%
  • 20 g šalvěj čerstvá
  • ZELENINA: 400 g fazolky kulaté,
  • 500 g mangold baby, čerstvý
  • 400 g mangold červený
  • 50 g fazolky fawa
  • 30 g rozinky
  • 100 g olej olivový extra panenský
  • 10 g sůl kamenná
  • 10 g cukr krupice
  • 15 g česnek čerstvý
  • 500 g zeleninový vývar, vlastní výroba

Pracovní postup:

1) Hovězí roštěnec necháme v místnosti vydýchat asi 30 minut položený na nerezové gastronádobě. Přes vlákno nakrájíme steaky o váze 250 g.

2) Poté si dobře nahřejeme pánev s minimálním množstvím tuku a steaky na ní postupně opečeme dozlatova ze všech stran.

3) Stupeň propečenosti by měl být medium rare až rare. Jakmile je maso takřka opečené, vložíme do pánve máslo s překrájenými lístky šalvěje, ochutíme ho solí a pánev odtraníme z příkonu tepla.

4) Vlivem teploty pánve máslo zpění a šalvěj se rozvoní. Lžící nabíráme z nakloněné pánve zkaramelizované máslo a přeléváme jím opečený steak.

5) Následně maso vyjmeme, ochutíme čerstvě mletým pepřem z mlýnku, přeložíme do čisté gastronádoby a ještě ho pečeme 5 minut v předehřáté troubě na 170 °C.

6) Následně je ochutíme solí a necháme odpočinout při teplotě 60 °C asi 5 minut.

7) Příprava zeleniny (cca 30 minut): Řapíky červeného mangoldu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíky cca 6 cm dlouhé.

8) Mangold baby omyjeme a pomocí odstředivky odstraníme vodu. Fazolky fawa oloupeme, zelené fazolky na koncích odkrojíme (cca 5 mm na každé straně).

9) Připravený červený mangold, fawa fazolky a kulaté fazolky postupně krátce spaříme ve vroucím zeleninovém vývaru a poté ihned přeložíme do studené vody s ledem. Spařenou zeleninu necháme okapat na děrované gastronádobě nebo cedníku.

10) Stejným způsobem spaříme i rozinky. Těsně před servírováním si na pánvi s olivovým olejem zpěníme oloupaný, nastrouhaný česnek dosklovata.

11) Následně přidáme spařenou zeleninu, omytý mangold baby, rozinky a orestujeme na skus. Hotovou zeleninu ochutíme solí, cukrem a ihned servírujeme.

12) Servírování: Na teplý talíř na levou stranu naaranžujeme orestovanou zeleninu, na pravou stranu přeložíme steak, který přelijeme šalvějovým máslem z pánve.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež