Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Smažené rizolety plněné telecím masem, s listovým špenátem a šťouchanými bramborami

Smažené rizolety plněné telecím masem, s listovým špenátem a šťouchanými bramborami

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

Těsto na palačinky:

 
  • 600 ml mléka (1,5 %)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 g vajec
  • 10 g kamenné soli

Náplň:

 
  • 800 g telecího masa (plec)
  • 150 g žluté cibule
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 20 g čerstvé listové petržele
  • 15 g kamenné soli
  • 10 g čerstvého tymiánu

Bešamelová omáčka:

 
  • 350 ml mléka (1,5 %)
  • 25 g hladké mouky
  • 20 g másla (82 %)
  • 10 g kamenné soli
  • 0,05 g muškátového oříšku

Obalování:

 
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 200 g strouhanky
  • 100 g vajec
  • 80 ml mléka (1,5 %)
  • 80 g hladké mouky

Šťouchané brambory:

 
  • 2 500 g brambor (varný typ B)
  • 100 g másla (82 %)
  • 20 g kamenné soli

Špenát:

 
  • 500 g čerstvého mladého špenátu
  • 50 g másla (82 %)
  • 40 g žluté cibule
  • 1 g kamenné soli

Celerový salát:

 
  • 400 g celeru bulva
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g majonézy
  • 40 g citronu (na šťávu)
  • 20 g cukru krupice
  • 1 g kamenné soli

Doplněk:

 
  • 1 g bylinky shiso (perila)

Postup:

Příprava náplně:

1. Telecí maso semeleme na masovém mlýnku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na oleji.

2. Přidáme mleté maso, ochutíme ho solí, snítkou čerstvého tymiánu a na mírném příkonu vše restujeme dozlatova. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.

3. V polovině měkkosti masa odklopíme poklici, abychom odvařili přebytečnou tekutinu.

4. Směs necháme vychladnout a nakonec do ní vmícháme hodně hustý vychlazený bešamel a omyté, na nudličky nakrájené listy petržele.


Příprava bešamelové omáčky:

1. Z másla a mouky pozvolným restováním na mírném příkonu připravíme světlou jíšku.

2. Jíšku zalijeme mlékem, ochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, rozšleháme a pozvolna prováříme. Poté bešamel vychladíme a vmícháme do dušeného mletého masa.


Příprava šťouchaných brambor:

1. Oloupané brambory nakrájíme na tvary o stejné velikosti, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvektomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut. Zda jsou již vařené, se přesvědčíme píchnutím do brambor dvojzubou vidličkou.

2. Poté je přesypeme do hluboké nádoby, přidáme měkké máslo a šťouchadlem rozšťoucháme.


Příprava těsta na palačinky:

1. Do kotlíku vložíme mouku, polovinu mléka, vejce, sůl a vymícháme hustě tekoucí hladké těstíčko.

2. Poté přilijeme zbývající mléko a vymícháme lité těsto, které přecedíme přes jemný cedník.


Pečení palačinek:

1. Na dobře nahřátou pánev nalijeme malou naběračkou trochu oleje a následně všechen vylijeme zpět do nádoby.

2. Na pánev naléváme pozvolna naběračkou těsto tak, že začínáme u rukojeti pánve a krouživým pohybem zápěstí těsto pokryje pravidelně dno celé pánve.

3. Jakmile se těsto při pečení na okrajích zbarví dorůžova, obracečkou palačinku obrátíme a dopékáme dozlatova. Poté ji obracečkou vyjmeme a proces opakujeme.


Plnění a obalování rizolet:

1. Na rozprostřené palačinky naneseme a pravidelně rozetřeme připravenou náplň.

2. Palačinky zavineme do roličky a překrojíme na poloviny. Každou polovinu postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a prosáté strouhance.


Smažení rizolet:

1. Smažíme je až těsně před servírováním v oleji rozehřátém na 160 °C dozlatova.

2. Následně je přeložíme na papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný tuk.


Příprava špenátu:

1. Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky. Hned nato ho vložíme do velké nádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený.

2. Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté. Potom je necháme okapat v cedníku nebo použijeme odstředivku na bylinky.

3. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.


Příprava celerového salátu:

1. Oloupaný, omytý celer nakrájíme na tenké plátky asi 2 mm silné a poté je nakrájíme na nudličky. Řapíkatý celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na příčné plátky 2 mm silné.

2. Vše přeložíme do misky, přidáme majonézu, sůl, cukr, citronovou šťávu a zlehka promícháme. Až do podávání salát uchováme v chladničce.


Servírování:

1. Na teplý talíř na levou stranu přeložíme šťouchané brambory, na pravou stranu servírujeme smažené rizolety. Do středu pak aranžujeme teplý špenát. Pokrm doplníme shiso bylinkou.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež