Postup:
Příprava masa (cca 90 minut):
1. Hovězí jazyk očistíme.
2. Kořenovou zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
4. V hrnci na malém množství oleje orestujeme kořenovou zeleninu společně s cibulí lehce do barvy, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přivedeme k varu.
5. Dle potřeby sebereme z povrchu sražené bílkoviny, přidáme hovězí jazyk a vaříme ho doměkka.
6. Po uvaření jej vyjmeme, za tepla z jazyka rukou oloupeme kůži.
7. Vývar přecedíme a uchováme pro další potřebu.
Příprava jablečného křenu (cca 20 minut):
1. Křen a jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme vývar z jazyka, jablečný ocet a promícháme.
3. Dochutíme dle potřeby solí.
Příprava chleba (cca 90 minut):
1. Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, teplé vody a mouky.
2. Dále oloupeme cibuli, nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatova.
3. Cibuli necháme okapat na papírové utěrce.
4. Do misky nasypeme mouky, sůl, mletý kmín, orestovanou, vychladlou cibuli, jablečný ocet a za postupného přidávání teplé vody vypracujeme polotuhé těsto.
5. Misku s těstem přikryjeme a necháme vykynout.
6. Jakmile je těsto vykynuté, znova ho prohněteme.
7. Pak jej navážíme na 500 g, zpracujeme do tvarů, přendáme na pomaštěný plech a necháme dobře nakynout.
8. Nakynuté těsto nejdříve zapečeme v troubě na pečení s párou 270 °C asi 10 minut, dopékáme na 180 °C dalších 20 minut.
Servírování:
1. Uvařený jazyk nakrájíme na plátky, doplníme jablečným křenem a kousky čerstvě pečeného voňavého chleba.
Tipy šéfkuchaře:
1. Na přípravu chleba můžeme použít i celozrnnou mouku, můžeme přidávat i vařené brambory nebo sádlo.
2. Jako vložku můžeme použít různé jádroviny nebo sušené ovoce podle toho, k jakému pokrmu chléb podáváme. Nejdůležitější je dodržení teplot při pečení, abychom měli pěkně vypečenou kůrku.
3. U jablečného křenu je dobré jej zavařit do sklenic a uchovat v chladu. Vydrží tak mnoho měsíců.