Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jehněčí hřbet

masterchef_jahna7-400-full

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • Jehněčí hřbet - 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvé petrželové natě
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 100g panko strouhanky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Bramborové noky - 500 g fialových brambor, nebo klasických brambor (varný typ C)
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • Slunečnicový olej
  • Hráškové pyré - 50 g másla
  • 1 šalotka
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Citrónová šťáva

Postup:

1) Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety ze všech stran osolím a opepřím.

2) Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliji.

3) V mixéru si rozmixuju čerstvé bylinky společně s česnekem, strouhankou a špetkou soli.

4) Opečené jehněčí potřu ze všech stran hořčicí a obalím ho v bylinkové směsi.

5) Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C.

6) Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuji.

7) Brambory uvařím do měkka v osolené vroucí vodě.  Může to trvat 20-40 minut podle velikosti brambor.

8) Sliju poté vodu z brambor a ještě horké je oloupu.

9) Brambory nyní buď prolisuju ručním lisem nebo nastrouhám najemno. Proces opakuju několikrát, dokud nebudou brambory prolisované najemno bez hrudek.

10) Poté přidám mouku, vajíčko a sůl. Spojím ručně v hladké těsto na pomoučeném válu.

11) Nehnětu těsto příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a spojily.

12) Těsto rozvaluju po částech do tvaru válečku a z něho pak odkrajuju jednotlivé kousky.

13) Vařím ve vroucí osolené vodě přibližně 2 minuty.

14) Nakonec můžu uvařené noky opéct na rozpálené pánvi s trochou oleje.

15) Hráškové pyré - v hrnci si zpěním máslo přidám najemno nakrájenou šalotku a 2 minuty opékám.

16) Přidám hrášek, osolím a opepřím. Po chvíli přiliju asi 100 ml vývaru a 100 ml smetany.

17) Za průběžného míchání vařím doměkka. Nakonec dochutím citrónovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixuju dohladka. Pyré pomocí sítka případně propasíruju.

Podávám s čerstvými hráškovými lusky.




Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina