Postup:
1) Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety ze všech stran osolím a opepřím.
2) Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliji.
3) V mixéru si rozmixuju čerstvé bylinky společně s česnekem, strouhankou a špetkou soli.
4) Opečené jehněčí potřu ze všech stran hořčicí a obalím ho v bylinkové směsi.
5) Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C.
6) Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuji.
7) Brambory uvařím do měkka v osolené vroucí vodě. Může to trvat 20-40 minut podle velikosti brambor.
8) Sliju poté vodu z brambor a ještě horké je oloupu.
9) Brambory nyní buď prolisuju ručním lisem nebo nastrouhám najemno. Proces opakuju několikrát, dokud nebudou brambory prolisované najemno bez hrudek.
10) Poté přidám mouku, vajíčko a sůl. Spojím ručně v hladké těsto na pomoučeném válu.
11) Nehnětu těsto příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a spojily.
12) Těsto rozvaluju po částech do tvaru válečku a z něho pak odkrajuju jednotlivé kousky.
13) Vařím ve vroucí osolené vodě přibližně 2 minuty.
14) Nakonec můžu uvařené noky opéct na rozpálené pánvi s trochou oleje.
15) Hráškové pyré - v hrnci si zpěním máslo přidám najemno nakrájenou šalotku a 2 minuty opékám.
16) Přidám hrášek, osolím a opepřím. Po chvíli přiliju asi 100 ml vývaru a 100 ml smetany.
17) Za průběžného míchání vařím doměkka. Nakonec dochutím citrónovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixuju dohladka. Pyré pomocí sítka případně propasíruju.
Podávám s čerstvými hráškovými lusky.