Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Jehněčí hřbet, plec a jazyk s bramborovou terinou, fava fazolemi a citronovým gelem

jehneci_plec_hrbet_fazole-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • HŘBET - 120 g jehněčího hřbetu
  • máslo
  • olivový olej
  • česnek
  • rozmarýn
  • sůl, pepř dle chuti
  • PLEC - 160 g jehněčí plece
  • 30 g šalotky
  • 40 g loupaných rajčat
  • 20 g rajského protlaku
  • 20 ml jehněčího jusu (vypečená šťáva z pečeně)
  • česnek, sůl, pepř, citronová šťáva dle chuti
  • JAZYK - 80 g jehněčího jazyka
  • 20 g směsi zeleniny (cibule, mrkev, řapíkatý celer)
  • bobkový list
  • tymián
  • sůl, pepř
  • TERINA - 100 g brambor
  • 20 g másla
  • sůl
  • FAZOLKY - 80 g fava fazolek
  • sůl
  • 20 g másla
  • 10 g šalotky a česneku
  • CITRONOVÝ GEL - 40 ml citronové šťávy
  • 40 g citronové marmelády
  • 2 g agaru

Postup:

1) Jehněčí hřbet ochutíme solí a pepřem, zavakuujeme s olivovým olejem, česnekem a rozmarýnem a vaříme ve vakuu při 51 °C celkem 45 minut.

2) Následně maso opečeme v pánvi na olivovém oleji, přidáme stroužek česneku, rozmarýn, trochu másla a maso přeléváme šťávou.

3) Po upečení necháme odpočinout na teplém místě.

4) Jehněčí plec ochutíme solí a pepřem, opečeme na olivovém oleji a vyjmeme z výpeku.

5) Přisypeme nakrájenou šalotku a česnek a necháme zesklovatět.

6) Přidáme protlak, loupaná rajčata a opečené maso, zakryjeme poklicí a dusíme pozvolna v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme, zatížíme dvěma pečicími plechy a necháme vychladnout.

7) Šťávu scedíme, smícháme s jehněčím jusem a dochutíme citronovou šťávou.

8) Vychladlé maso nakrájíme na porce a před podáváním ohřejeme v připravené omáčce.

9)Jazyk uvaříme v dobře osolené vodě se zeleninou a kořením doměkka. Necháme ve vývaru vychladnout a nakrájíme na kostky. Před podáváním maso ohřejeme v připravené omáčce z jehněčí plece.

10) Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme do pekáče a každou vrstvu potřeme rozpuštěným máslem.

11) Ochutíme solí a pečeme na 180 °C zhruba 30–40 minut. Následně je zatížíme, aby se terina mírně stlačila, a necháme vychladnout.

12) Nakrájíme na porce a před podáváním opečeme na pánvi s přidáním másla.

13) Šalotku a česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a necháme pozvolna zesklovatět na másle.

14) Fazolky oloupeme a oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Před podáváním fazolky ohřejeme v česneko-šalotkovém konfi tu a ochutíme solí.

15) Marmeládu s agarem přivedeme k varu a provaříme. Nalijeme do vhodné nádoby a necháme v lednici zatuhnout. Následně rozmixujeme s citronovou šťávou.




Archiv receptů

Epikure

Čerstvá zelenina