Postup:
1. Mleté jehněčí maso opražíme nasucho v pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a cibuli a orestujeme. Pro lepší chuť a jednodušší orestování přidáme trochu másla.
2. Dále přidáme kvalitní dvojitý protlak, česnek a tymián a opět lehce orestujeme.
3. Do takto připravené směsi přidáme originální worcestrovou omáčku. Omáčku lehce svaříme a nakonec přidáme trochu červeného vína. Vše osolíme a pořádně opepříme.
4. Jakmile je směs řádně dochucená, vše promícháme, přidáme čerstvý hrášek a směs přendáme do zapékací nádoby.
5. Uvařené brambory vcelku prolisujeme a dáme vychladit. Do vychlazených brambor přidáme žloutky a sůl a promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný čedar a promícháme.
6. Takto připravenou bramborovou hmotu navrstvíme na připravenou jehněčí směs a koláč zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 15 minut.
Servírování:
1. Pastýřský koláč servírujeme uprostřed stolu - každý si tak může nabrat podle chuti.
Poznámka: Pokud nemáte jehněčí maso, pastýřský koláč (neboli v angličtině "Shepherd's pie") je možné připravit také z mletého hovězího masa.