Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Segedínské jehněčí

segedinske-jehneci-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 1 hodina

Ingredience:

Grilované zelí:

 
  • 150 ml olivový olej
  • 60 ml vinný ocet
  • 1 stroužek česnek
  • 1⁄2 lžičky sůl
  • 1⁄2 lžičky drcený kmín
  • 1 špičaté zelí (nebo klasické)
  • mletý černý pepř

Jehněčí hřbet:

 
  • 500 g jehněčí hřbet s kostí
  • 2 lžičky mletá paprika
  • 1 lžička sůl
  • pepř
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce slunečnicový olej

Omáčka:

 
  • 2 ks velká šalotka
  • 4 lžičky mletá paprika
  • 500 ml hovězí vývar (nebo voda)
  • 350 ml smetana na šlehání
  • sůl

Postup:

1. Troubu předehřeji na 180 °C.

2. V misce připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín.

3. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliji marinádou, zelí v ní ještě obalím, peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.

4. Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám stát 15 minut při pokojové teplotě.

5. Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliji.

6. Jehněčí přesunu na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuji.

7. Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova.

8. Přisypu mletou papriku, promíchám a společně opékám ještě minutu. Zaliji vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliji smetanu a provářím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuji dohladka.



Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež