Postup:
Příprava králíka:
1. Očištěného králíka vložíme do připraveného zeleninového vývaru a pozvolna vaříme do změknutí masa.
2. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru a obereme maso.
Poznámka: Výhodou této úpravy je, že maso zůstane šťavnaté a nemusíme používat bůček.
Příprava doplňků:
Cibulový vývar: Cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, demi-glace, čerstvý tymián a necháme vyluhovat.
Pečená šalotka: Neoloupané šalotce zkrojíme kořínek, vložíme je na alobal, pokapeme olivovým olejem, zabalíme a pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut. Vychladlou šalotku prsty vyloupneme ze slupky osolíme a můžeme servírovat.
Cibulové kroužky: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka asi 5 mm silná. Obalíme je nejdříve v hladké mouce a následně v těstíčku připraveném z mouky, vajec, škrobu, sodovky a ledové tříště. Kroužky smažíme v předem ohřátém oleji na 170 °C dozlatova. Smažené kroužky necháme okapat na papírové utěrce.
Cibulové chipsy: Oloupanou červenou cibuli nakrájíme podélně na tenké plátky a sušíme je v sušičce (na ovoce či zeleninu); nejlépe den předem.
Smažená cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a smažíme dozlatova v oleji ohřátém na 170 °C.
Cibulová strouhanka: Část smažené cibule vložíme do mixéru společně s prosátou a na másle orestovanou strouhankou a rozmixujeme. Hotovou cibulovou strouhanku osolíme.
Restovaná šalotka: Oloupanou šalotku nakrájíme podélně na výseče, které orestujeme na olivovém oleji dosklovata. Přidáme cukr, necháme ho zklaramelizovat a následně zalijeme bílým vínem. Tekutinu necháme odvařit.
Lahůdková cibulka: Omytou lahůdkovou cibulku zkrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, ve kterém ji uvaříme na skus.
Špenátové chipsy: Listy baby špenátu osmažíme po jednom lístku tak, aby zůstal jasně zelený. Necháme ho okapat na papírové utěrce.
Servírování:
1. Na střed talíře nalijeme cibulový vývar, do něj přeložíme kulaté bramborové knedlíčky z klasického bramborového těsta, k nim naaranžujeme kousky vařeného masa z králíka, pečenou šalotku, ve vývaru uvařenou cibulku a smaženou cibulku.
2. Smažené cibulové kroužky přiložíme z boku k bramborovým kuličkám, které následně posypeme strouhankou.
3. Poté dekorujeme cibulovými chipsy, lístky smaženého špenátu a petrželovou natí.
Poznámka: K tomuto pokrmu jsme zvolili kulaté bramborové knedlíky, stejně výborně budou ale ke králíkovi chutnat např. opečené škubánky.