Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Chilli humr

Chilli humr

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 55 min

Ingredience:

 
  • 2 ks čerstvého humra
  • 500 g očištěných sladkých chilli papriček
  • 5 šalotek nakrájených najemno
  • 1 zázvor nakrájený najemno
  • 1⁄2 kořene galangal
  • 1 svazek citronové trávy nasekané najemno
  • 3 puky palmového cukru
  • 80 g krevetové pasty
  • 2 pol. lžíce rajského protlaku
  • 1 svazek koriandru
  • skelety ze 2 humrů
  • 6 pol. lžic rybí omáčky
  • 3 000 ml kokosového mléka

Doplňky: 

 
  • smažená tráva ze sladké brambory
  • 2 pol. lžíce orestovaných kokosových hoblin
  • 3 ks pošírovaného bok choy

 

Pracovní postup:

Příprava:

1. Ve vroucí vodě spaříme chilli papričky a okamžitě je zchladíme v ledové tříšti. necháme odkapat a v mixéru rozmixujeme v hustou červenou pastu. 

2. Humra vložíme do vroucí vody na 6 minut, poté ihned zchladíme, vyloupeme na jednotlivé porce a skelety použijeme na základ chilli omáčky. 

3. Na tuku orestujeme šalotku, zázvor, galangal a citronovou trávu, v polovině restování přidáme skelety společně s palmovým cukrem. 

4. Vše důkladně restujeme do zkaramelizování. 

5. Do zlatavého základu přidáme krevetovou pastu, rajský protlak a nasekaný koriandr. 

6. Důkladně promícháme a podlijeme rybí omáčkou. 

7. Necháme odpařit nadbytečnou vodu a celý základ podlijeme kokosovým mlékem. pomalu vaříme 1 hodinu. 

8. Po uvaření ze základu odstraníme skelety humra a vše důkladně rozmixujeme v jemnou pastu, kterou před servírováním ještě zjemníme kokosovým mlékem. 

 

Podávání:

1. Jednotlivé porce humra vložíme do máslového rybího vývaru a lehce prohřejeme.

2. Chilli základ lehce zarestujeme, podlijeme kokosovým mlékem, popřípadě dochutíme čerstvými chilli papričkami a rybí omáčkou. 

3. Humra podáváme s pošírovaným bok choy, smaženou trávou ze sladkých brambor a kokosovými hoblinami. 

4. Celý pokrm můžeme ozdobit thajskou bazalkou, Salicorniem a vyšlehaným kokosovým mlékem. 

5. Vhodnou přílohou je jasmínová rýže.

 

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody