Postup:
Příprava marinády:
1. Listovou petržel omyjeme, otrhané lístky vložíme do mixéru společně se stroužky česneku, solí, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem z mlýnku a vymixujeme hladké pyré.
Očištění a marinování:
1. Kalamáry dočistíme, odstraníme povrchovou blánu a zkontrolujeme i vnitřek tuby. Dobře je omyjeme v několikrát měněné vodě a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce.
2. Kalamáry vložíme do připravené marinády a necháme v chladničce marinovat asi 2 hodiny.
Příprava emulze:
1. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm. Listovou petržel omyjeme, otrháme lístky a nakrájíme je na jemné nudličky.
2. Zelenou cuketu omyjeme, zkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na kostičky 5 mm velké. Z oleje, červeného octa, soli a cukru vymícháme metlou v misce emulzi, do které vložíme nakrájené suroviny.Ochucenou emulzí při servírování přelijeme kalamáry a salátek.
Příprava salátu:
1. Omytá rajčata necháme okapat a při servírování krájíme na větší kusy. Salát frisée omyjeme v několikrát měněné vodě a následně ho odstředíme v odstředivce na saláty.
2. Z jednotlivých řapíků salátu otrháme snítky, které vložíme do gastronádoby na mokrou papírovou utěrku, přikryjeme je potravinovou fólií a uchováme v chladničce do servírování.
3. Omytou řeřichu odstříháme až při servírování.
Příprava piniových oříšků:
1. Piniové oříšky vložíme na pekáč s pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 165 °C do lehce nahnědlé barvy. V průběhu pečení je občas zamícháme.
Příprava kalamár:
1. Naložené kalamáry opečeme na nahřáté pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova. Poté je ochutíme mořskou solí a ihned servírujeme.
Servírování:
1. Do zadní části talíře aranžujeme trhaný salát s řeřichou a lístky petržele. Do přední části přeložíme grilované kalamáry. Na levou stranu aranžujeme různé druhy překrájených rajčat.
2. Kalamáry, salát i rajčata ochutíme emulzí. Pokrm doplníme praženými piniovými oříšky.