Postup:
1. Severského humra můžeme připravovat v celku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě (několikrát ji vyměníme), abychom odplavili písek.
2. Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v troše vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla.
3. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
4. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá.
5. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata (ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
6. Pevné (vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.