Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Chňapal s tamarindovou omáčkou

morsky_vlk_redkvicky-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience: 

 
  • SALÁT Z ŘEDKVIČEK: 2 bílé ředkvičky, 2 větší mrkve, 4 červené ředkvičky, 70 ml bílý vinný ocet, 2 lžičky krupicový cukr, sůl, pepř
  • BRAMBORY: 1 kg zámecké brambory, 1 hrst čerstvý kopr, 1 lžíce máslo, sůl
  • OMÁČKA BEURRE BLANC: 2 lžíce máslo, 2 velké šalotky, 100 ml bílé víno, 200 ml rybí vývar, 100 g máslo, sůl, citronová šťáva
  • KOPROVÝ OLEJ: 200 ml slunečnicový olej, čerstvý kopr, 1/2 hrsti čerstvý špenát, sůl, 
  • MOŘSKÝ VLK: 4 filety mořského vlka, sůl, citronová šťáva, 3 lžíce přepuštěné máslo (Ghí), řeřicha

Postup: 

1. BÍLÉ ŘEDKVIČKY a mrkve očistím a pomocí struhadla na brambory nakrájím tenké plátky. Na stejně silné plátky nakrájím i červené ředkvičky a promíchám vše společně v míse.

2. V jiné misce si smíchám vinný ocet, krupicový cukr, přeliju přes zeleninu a dochutím podle chuti solí a pepřem.

3. BRAMBORY nakrájím na poloviny (větší na čtvrtky) a dám péct do parní trouby na 25 minut (nebo uvařím do měkka). Hotové promíchám s máslem a nasekaným čerstvým koprem. Dochutím solí.

4. V menším hrnci si rozehřeju máslo a opeču na něm na jemno nasekanou šalotku do světle zlatavé barvy. Zaliju vínem, nechám alkohol vyvařit (cca 3 minuty) a potom přidám vývar a povařím 5 minut. Odstavím a rozmixuji tyčovým mixérem dohladka. Ochutím solí a citronovou šťávou. Do ještě teplé OMÁČKY zašlehávám metličkou po kouskách máslo.

5. OLEJ si ohřeju v hrnci na 70 °C a přendám do mixéru. Přidám stejné množství čerstvého kopru, špenát, trochu soli a mixuju, co nejvíc to jde. Mezitím si dám do mrazáku nerezovou misku. 

6. Když mám rozmixováno, vytáhnu z mrazáku misku, na kterou položím jemné sýto s gázou a olej přes něj přecedím. Tím, že olej se v misce rychle zchladí, získám výraznější zelenou barvu.

7. Z filetů MOŘSKÉHO VLKA vytáhnu pomocí pinzety všechny kosti. Potom je osolím, pokapu citronem a na rozpáleném přepuštěném másle opeču nejdříve kůží dolů filety přibližně 1–2 minuty. Potom je otočím a ihned odstavím.

8. Rybu servíruji spolu s brambory, salátem, omáčkou, koprovým olejem a ozdobené řeřichou.


Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody