Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Mořský vlk se salátem z ředkviček

morsky_vlk_redkvicky-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★☆☆

Čas přípravy: 75 minut


Ingredience: 

 
  • SALÁT Z ŘEDKVIČEK: 2 bílé ředkvičky
  • 2 větší mrkve
  • 4 červené ředkvičky
  • 70 ml bílý vinný ocet
  • 2 lžičky krupicový cukr
  • sůl
  • pepř
  • BRAMBORY: 1 kg zámecké brambory
  • 1 hrst čerstvý kopr
  • 1 lžíce máslo
  • sůl
  • OMÁČKA BEURRE BLANC: 2 lžíce máslo
  • 2 velké šalotky
  • 100 ml bílé víno
  • 200 ml rybí vývar
  • 100 g máslo
  • sůl
  • citronová šťáva
  • KOPROVÝ OLEJ: 200 ml slunečnicový olej
  • čerstvý kopr 
  • 1/2 hrsti čerstvý špenát
  • sůl
  • MOŘSKÝ VLK: 4 filety mořského vlka
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 3 lžíce přepuštěné máslo (Ghí)
    řeřicha

Postup: 

1) BÍLÉ ŘEDKVIČKY a mrkve očistím a pomocí struhadla na brambory nakrájím tenké plátky. Na stejně silné plátky nakrájím i červené ředkvičky a promíchám vše společně v míse. V jiné misce si smíchám vinný ocet, krupicový cukr, přeliju přes zeleninu a dochutím podle chuti solí a pepřem.

2) BRAMBORY nakrájím na poloviny (větší na čtvrtky) a dám péct do parní trouby na 25 minut (nebo uvařím do měkka). Hotové promíchám s máslem a nasekaným čerstvým koprem. Dochutím solí. 

3) V menším hrnci si rozehřeju máslo a opeču na něm na jemno nasekanou šalotku do světle zlatavé barvy. Zaliju vínem, nechám alkohol vyvařit (cca 3 minuty) a potom přidám vývar a povařím 5 minut. Odstavím a rozmixuji tyčovým mixérem dohladka. Ochutím solí a citronovou šťávou.

4) Do ještě teplé OMÁČKY zašlehávám metličkou po kouskách máslo.

5) OLEJ si ohřeju v hrnci na 70 °C a přendám do mixéru. Přidám stejné množství čerstvého kopru, špenát, trochu soli a mixuju, co nejvíc to jde. Mezitím si dám do mrazáku nerezovou misku. Když mám rozmixováno, vytáhnu z mrazáku misku, na kterou položím jemné sýto s gázou a olej přes něj přecedím. Tím, že olej se v misce rychle zchladí, získám výraznější zelenou barvu.

6) Z filetů MOŘSKÉHO VLKA vytáhnu pomocí pinzety všechny kosti. Potom je osolím, pokapu citronem a na rozpáleném přepuštěném másle opeču nejdříve kůží dolů filety přibližně 1–2 minuty. Potom je otočím a ihned odstavím.

7) Rybu servíruji spolu s brambory, salátem, omáčkou, koprovým olejem a ozdobené řeřichou. 

 


Archiv receptů

Epikure

Ryby a mořské plody