Postup:
Příprava kapra (cca 30 minut):
1. Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě proti růstu šupin.
2. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce.
3. Kůži na povrchu lehce nakrojíme ve směru žeberních kostí, maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče.
4. Porce ze všech stran osolíme, okmínujeme a opečeme na dobře
rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů).
5. Po krátkém zapečení
kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava.
6. Během
tepelné úpravy rybu neotáčíme.
7. Vysoké porce kapra je potřeba ještě
dopékat v troubě na 150 °C cca 5 minut.
Příprava omáčky (cca 90 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu roztavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme
cibuli a společně restujeme dozlatova.
5. Poté do základu přidáme cukr,
odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový
kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká.
6. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník.
Příprava knedlíků (cca 60 minut):
1. Hrnky vymažeme olejem a obrátíme je dnem vzhůru (přebytečný olej
odkape).
2. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme. Vejce oddělíme
na žloutky a bílky.
3. Žloutky ochutíme muškátovým oříškem, vyšleháme
do pěny a smícháme s rozmixovanou mrkví.
4. Do bílků přidáme sůl
a ušleháme z nich pevný sníh.
5. Žloutky spojíme s bílky pouhým obracením
metličky a opatrně vpracujeme i hrubou mouku.
6. Vzniklou hmotu krátce
a lehce smícháme s oloupaným, na kostičky nakrájeným pečivem
a petrželkou. Hmotou naplníme připravené hrnečky a uzavřeme alobalem.
7. Vaříme v páře při teplotě 100 °C asi 40 min. Po uvaření knedlíky necháme
částečně zchladnout a vyklopíme je.
Servírování:
1. Na levou stranu předehřátého talíře položíme překrojené, napařené
knedlíky.
2. Z pravé strany o ně opřeme porci opečeného kapra a podlijeme
černou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme snítkou kerblíku.