Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Siven s kysaným zelím, čočkou belugou a avokádem

siven_zeli_beluga_avokado-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★★
Čas přípravy: 120 minut

Ingredience:

ryba:
 
  • 1 siven (800–1 000 g)
  • 100 g soli
  • 100 g cukru

avokádové pyré:
 
  • 1 avokádo
  • 20 g koriandru
  • 1 limetka
  • sůl, pepř  

čočka beluga:
 
  • 100 g čočky
 
kysané zelí:
 
  • 500 g bílého zelí
  • 10 g soli
  • 100 ml vody
  • 50 ml crème fraîche
  • sůl, pepř
 
gel:
 
  • 50 ml studené tekutiny ze zelí 
  • 1 g agaru
 
petrželový olej:
 
  • 100 g ploché petržele
  • 100 ml olivového oleje
 

Postup: 

1. Rybu vyfi letujeme, zbavíme kostí a stáhneme z kůže. Marinujeme ve směsi cukru a soli cca 2 hodiny, pak maso opláchneme a osušíme. Kůži zbavíme veškerého tuku a vložíme ji mezi dva pečicí papíry. Položíme ji na studenou pánev , zatížíme druhou pánví a umístíme na malý plamen. Čekáme, dokud není křupavá, pak ji rozlámeme na kousky.

2. Avokádo zbavíme pecky a slupky, vymačkáme limetku, přidáme koriandr a vše rozmixujeme na hladké pyré.

3. Čočku vaříme cca 1 minutu, poté ji necháme ve vodě dojít a následně scedíme.

4. Zelí nakrouháme na tenké nudličky, promícháme se solí a vodou, zavakuujeme a necháme odležet čtyři dny při pokojové teplotě. Po čtyřech dnech zelí vyjmeme, 100 g řádně vymačkáme, nasekáme nadrobno a smícháme s čočkou a polovinou dávky avokádového pyré. Dochutíme solí a pepřem. Další část zelí rozmixujeme dohladka, přes plátno vyždímáme všechnu tekutinu a odebereme stranou 50 ml na gelová kolečka. Ze zbytku připravíme omáčku – tekutinu svaříme na cca 50 ml, přidáme crème fraîche, vymixujeme dohladka a necháme vychladnout.

5. Ingredience na gel smícháme a přivedeme k varu. Směs rozlijeme na plech a následně vykrajujeme kolečka. 6 Otrhané lístky petržele spaříme ve vroucí vodě, zchladíme a vyždímáme z nich vodu. Poté je rozmixujeme při teplotě 50 °C, scedíme přes plátno a necháme vychladit, aby se zachovala barva. Pak je rozmixujeme s olejem.

6. Podávání - jedná se o studený chod. Marinované rybí maso nakrájíme natenko a vyskládáme na fóliové čtverce (15 x 15) tak, aby se plátky prolínaly a nevznikaly mezery. Doprostřed každého čtverce dáme polévkovou lžíci směsi s čočkou a zelím, poté stáhneme všechny čtyři rohy čtverce k sobě, čímž vytvoříme měšec, a zformujeme obsah do koule. Kouli z fólie vybalíme a přemístíme na talíř. Navrch koule položíme vykrojené kolečko gelu, na to stříkneme tři kupičky avokádového pyré, položíme křupavou kůži z ryby a zakapeme petrželovým olejem.

 
 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody