Postup:
Příprava tresky:
1. Na porce nakrájená filátka tresky klademe na vymaštěnou děrovanou gastronádobu, ochutíme kořením a dáme do předehřátého konvektomatu.
2. Upravujeme v režimu pára při 100 °C cca 6 minut. V případě, že lze nastavit teplotu páry na 80 °C, je maso šťavnatější a křehčí. Délka úpravy je asi o 2 minuty delší.
Příprava těstovin:
1. Do vroucí osolené vody, nejlépe do velké pánve, vložíme děrovanou gastronádobu. Do ní vkládáme špagety do jednotlivých vrstev, aby se nesvařily dohromady.
2. Po krátkém zavaření je zamícháme vidličkou. Vaříme cca 10 minut "na skus". Pak nádobu vyjmeme, špagety lehce promastíme olejem a přendáme do středně vysoké gastronádoby.
Poznámka: Gastronádobu plníme pouze do poloviny, neboť by se špagety svou váhou ve vysoké vrstvě znehodnotily. Špagety v průběhu výdeje dle potřeby regenerujeme. Regenerovat je můžeme v konvektomatu při programu vaření v páře (teplota 80 °C, čas asi 5 minut).
Příprava omáčky:
1. Oloupanou, omytou cibuli nakrájíme najemno a v kastrolu krátce orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme utřený nebo najemno nasekaný česnek, opět krátce orestujeme a vše zalijeme drcenými rajčaty. Omáčku dochutíme solí a provaříme.
2. Nakonec do omáčky vmícháme na jemné nudličky překrájené lístky bazalky. Omáčka má výraznou chuť po rajčatech a je přiměřeně hustá.
Servírování:
1. Do středu nahřátého talíře na těstoviny nalijeme teplou rajčatovou omáčku, do níž přeložíme uvařené špagety. Nakonec na špagety přeložíme porci pošírované tresky jemně doplněnou olivovým olejem.