Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Sumec s kroupovým rizotem

losos-velky

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

losos:
 
  • Losos filet 1000 g

marináda:
 
  • Sůl kamenná 300 g
  • ARO Cukr krupice 300 g
  • Podmáslí 700 g
  • Sůl kamenná 1 g
  • Horeca Select Pepř černý, celý 0,1 g
  • METRO Chef Kopr čerstvý 200 g
  • ARO olej slunečnicový 200 g

doplňky:
 
  • METRO Chef Kopr čerstvý 10 g
  • Shisso zelené 1 g
  • Ředkev bílá 500 g
 

Postup: 

Příprava lososa:

1. Filet lososa očistíme ( včetně podkožního šedého tuku), překrojíme napůl podél páteře a nakrájíme na porce.

2. Poté je namarinujeme do soli s cukrem na 10 minut a následně důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.

3. Porce lososa přeložíme na máslem vymazanou gastronádobu, přikryjeme potravinovou fólií.

4. Upravujeme v konvektomatu na 60 stupňů na páru cca 25-30 minut.

5. Následně uložíme do holdomatu a poté servírujeme.

Příprava podmáslí:

6. Podmáslí vylijeme na gastronádobu, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem z mlýnku, vložíme do udírny a upravujeme na 40°C cca 15 minut.

Příprava oleje:

7. Do thermomixu nalijeme rostlinný olej, nastavíme teplotu 70°C, vložíme do něj otrhané snítky čerstvého kopru (spařené v horké vodě a ihned zchlazené v ledové vodě) a rozmixujeme najemno.

8. Poté pyré přefiltrujeme přes jemné plátýnko a pozvolna necháme prokapávat ( neždímáme).

9. Nádobu je dobré zabalit, abychom zamezili přístupu světla - změna barvy chlotrofilu).

10. Poté použijeme na servírování.

Příprava doplňků:

11. Oloupanopu bílou ředkev nakrájíme na kolečka ccab 2mm silná, pravidelnost koleček docílíme použitím tvořítka.

12. Omytý kopr natrháme na snítky, vložíme do ledové vody a uchováme do servírování.

Servírování:

13. Na střed talíře přeložíme porci lososa, následně kolem porce servírujeme zauzené podmáslí s koprovým ojeme, ze strany aranžujeme kolečka ředkve a nakonec dekorujeme shisso bylinkou a snítkami čerstvého oleje. 

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Ryby a mořské plody