Postup:
Příprava těsta:
1. Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy s vodou.
2. Poté brambory pečlivě vymačkáme, přidáme mouku, vyklepnuté vejce, ochutíme solí, nastrouhaným česnekem, pepřem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
3. Rukama suroviny zpracujeme v těsto. Poté odebereme kousek těsta, upečeme malý bramboráček, ochutnáme a dle potřeby těsto ještě dochutíme.
Příprava bramboráku:
1. Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a rozetřeme ho po celé ploše pánve. Následně naběračkou nabereme těsto a rovnoměrně ho nalijeme do pánve do výšky asi 5 mm.
2. Poté bramborák opékáme, dokud se hrany nezačnou zbarvovat do růžova. Obracečkou bramborák obrátíme a dopékáme dozlatova i z druhé strany.
3. Zlatavý bramborák vyjmeme z pánve a necháme ho okapat na papírové utěrce. Přebytečný tuk se vsákne a bramborák není tak mastný.
Příprava masa:
1. Uzený vepřový bok nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a těsně před servírováním je opečeme po obou stranách dozlatova.
Příprava zelí:
1. Kysané zelí dle chuti propláchneme a překrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.
2. V kastrolu lehce orestujeme na sádle cibuli dosklovata, vložíme zelí, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme spolu s cukrem, solí, kmínem a hořčičným semínkem. Dusíme "na skus".
3. Hotové zelí udržujeme na teple a následně servírujeme.
Servírování:
1. Na levou stranu teplého talíře přeložíme čerstvě opečený bramborák naplněný kysaným zelím, na pravou stranu servírujeme opečené plátky vepřového uzeného boku.