Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Hamburská vepřová kýta s houskovými knedlíky

Hamburská vepřová kýta s houskovými knedlíky

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 3 hod

Ingredience:

Maso:

 
  • 1800 g vepřové kýty od kosti
  • 50 g šunky od kosti
  • 90 g slaniny bez kůže

Omáčka:

 
  • 90 g slaniny bez kůže
  • 300 g cibule žluté Horeca Select
  • 300 g mrkve
  • 200 g celeorvé bulvy
  • 150 g petržele kořenové
  • 100 g octa lihového
  • 180 g cukru krupicového
  • 100 g nálevu ze sterilizovaných okurek
  • 80 g hořčice plnotučné
  • 20 g soli kamenné
  • 500 g hovězího vývaru, vlastní výroby
  • 350 g mléka 3,5%
  • 150 g smetanu 12%
  • 30 g citronu (na šťávu)

Odvar:

 
  • 100 g vody
  • 5 g nového koření celého
  • 10 g pepře černého, celého Horeca Select
  • 1 g bobkového listu Horeca Select 

Světlá jíška:

 
  • 80 g másla 82%
  • 100 g mouky hladké

Doplňky:

 
  • 10 g ptržele listové, čerstvé
  • 200 g šunky od kosti
  • 200 g okurek sterilizovaných bez nálevu
  • 90 g msála 82%

Kynutý houskový knedlík:

 
  • 1000 g mouky hrubé
  • 450 g mléka 1,5%
  • 20 g droždí čerstvého
  • 20 g soli kamenné
  • 40 g vajec
  • 180 g žemlí (pečivo)
  • 70 g másla 82%
  • 5 g cukru krupicového

Cena za jednu porci: 33,94 Kč

Postup:

Příprava masa (cca 10 minut):

1.  Vepřovou kýtu rozkrojíme po vlákně na válce o průměru 8 cm. 

2. Tenkým dlouhým nožem prošpikujeme hranolky šunky o průměru 5 mm. 

3. Maso zdrezírujeme a opečeme na slanině do zlatavé barvy po všech stranách. 

4. Poté ho vyjmeme a ve výpeku připravíme základ na omáčku.

Příprava masa a omáčky (cca 120 minut):

1.  Na slanině orestujeme do nazlátlé barvy na 0,5cm kostičky nakrájenou zeleninu. 

2. Poté přidáme cibuli a restujeme do barvy základu. 

3. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici, orestujeme a zalijeme octem. Ocet se musí nechat úplně odvařit. 

4. Tento základ zalijeme vývarem, odvarem z koření, který jsme nechali 10 minut louhovat, nálevem z okurek, zavaříme, přidáme maso, osolíme, přiklopíme a dusíme doměkka. 

5. Zhruba po 90 minutách dušení, když maso samo sjede z masové vidličky zpět do šťávy, je hotové. 

6. Vyjmeme je a necháme zchladnout. 

7. Světlou jíšku z másla a mouky postupně přidáváme do šťávy, dokud z ní nevznikne konzistence omáčky. V průběhu zahušťování přidáváme mléko a provaříme 15 minut, poté rozmixujeme a přidáme smetanu. 

8. Omáčku necháme projít jen varem a dle potřeby dochutíme citronovou šťávou a solí. 

9. Nakonec přidáme na másle orestované nudličky šunky a kyselých okurek.

Příprava kynutého houskového knedlíku (cca 70 minut):

1. Kvásek: Z mouky, droždí, vlažného mléka a špetky cukru vymícháme kvásek. Ten ponecháme na mírném teple vykynout (cca 10 minut). 

2. Těsto: Hrubou mouku smícháme spolu se solí, přidáme vejce, kvásek a postupně přiléváme vlažné mléko. 

3. Zapracujeme všechnu tekutinu, a vypracujeme tak vláčné těsto, do kterého přidáme nakrájené a opražené kostičky pečiva. 

4. Těsto necháme vykynout. 

5. Pak je naporcujeme na cca 0,5kg bochánky a znovu je necháme vykynout. 

6. Poté z nich vyválíme knedlíky, které necháme opět vykynout. 

7. Knedlíky vaříme v páře na 99 °C v děrované gastronádobě cca 22 minut. 

8. Po uvaření je pomastíme máslem. Knedlíky vařené v páře nemusíme propichovat.

Servírování:

1. Na nahřátý talíř přeložíme napařené nakrájené knedlíky a doplníme je čerstvě ukrojenými plátky prohřátého masa. 

2. Podlijeme omáčkou a doplníme na másle orestovanými nudličkami okurek a šunky se snítkou listové petržele.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Maso a drůbež