Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečený jaternicový prejt s vařenými bramborami a kysaným zelím

jaternicovy_prejt-400-new

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 150 minut

Ingredience:

 
  • 2000 g Vepřová hlava
  • 200 g Vepřový bůček bez kosti
  • 200 g Vepřové plíce
  • 250 g Vepřová játra
  • 400 g Žemle
  • 300 g Vepřový  tučný vývar
  • 100 g METRO Chef Cibule žlutá
  • 50 g METRO Chef Sádlo škvařené
  • 25 g Sůl kamenná
  • 20 g Majoránka čerstvá
  • 0,5 g METRO Chef Nové koření
  • 1 g METRO Chef Pepř černý, mletý
  • 30 g Česnek čerstvý
  • 2500 g Horeca Select Brambory varný typ B
  • 50 g Cibulka lahůdková
  • 500 g METRO Chef Kysané zelí
  • 300 g METRO Chef Cibule žlutá
  • 150 g METRO Chef Sádlo škvařené
  • 0,5 g METRO Chef Kmín celý
  • 50 g Cukr krupice
  • 8 g Sůl kamenná 
  • Doplněk: 20 g METRO Chef Majoránka čerstvá

Postup

1. Příprava masa (cca 120 minut): Očištěnou a omytou vepřovozu hlavu, bůček a plíce uvaříme s cibulí v mírně osolené vodě doměkka.

2. Poté je vyjmeme a necháme je propářit, vykostíme a všechno tužší maso rozsekáme nožem nebo "kolíbkou" na drobné kostičky o stranách 5 mm.

3. Žemli namočíme ve vodě, poté ji vyždímáme a rukama rozmělníme.

4. Očištěná syrová játra rozemeleme najemno, promícháme s žemlí, přidáme rozsekané aso, zalijeme tučným vývarem a dobře promícháme.

5. Směs ochutíme rozemletým novým kořením, pepřem, nastrouhaným čersnekem a překrájenýmu lístky čerstvé majoránky.

6. Poté prejt přeložíme do sádlem vytřeného pekáče , pravidelně kartou upravíme do stejné výšky po celé plše a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut dozlatova.

7. Doba pečení závisí na výšce prejtu a velikosti pekáče.

8. Příprava zelí (cca 15 minut): Kysané zelí dle chuti lehce propláchneme vodou a překrájíme.

9. Cibuli nakrájíme nadrobno, lehce orestujeme na sádle, vložíme překrájené zelí, podlijeme a krátce podusíme spolu s cukrem, solí a kmínem.

10. Příprava vařených brambor (cca 30 minut): Oloupané brambory nakrájíme na tvary o stejné velikosti, vložíme je do děrované gastronádoby, ochutíme solí a vaříme je v konvktomatu na program "vaření v páře" asi 15 minut.

11. Zda jsou brambory již vařené se přesvědčíme píchnutím do brambor dvouzubou vidličkou. Poté je ihned servírujeme.

12. Servírování: Na teplý talíř na levou stranu přeložíme vařené bramnory doplněné mladou cibulkou, na pravou stranu rozpečené řezy prejtu. Mezi prejt a brambory ze zadu přeložíme teplé zelí. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.

 



Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež