Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Konfitovaná vepřová líčka se zeleninou

Vepřová líčka

Počet porcí: 10
Obtížnost: ★★★★☆
Čas přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

Maso:

 
  • 1 900 g chlazených vepřových líček
  • 1 000 g škvařeného vepřového sádla
  • 50 g česneku
  • 500 g hrubozrnné soli
  • 15 g čerstvého tymiánu
  • 1 g celého černého pepře

Pečené brambůrky:

 
  • 400 g lahůdkových brambůrek
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 g kamenné soli

Konfitovaná zelenina:

 
  • 300 g baby řepy
  • 300 g baby tuřínu
  • 400 g dýne Hokkaido
  • 100 g bílé cibule
  • 500 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 g soli
  • 1 g květu levandule

Postup:

Příprava líček:

1. Vepřová líčka očistíme a na 6 hodin naložíme do hrubozrnné soli a česneku.

2. Následně je omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi s malým množstvím sádla, ze všech stran a dozlatova.

3. V hrnci rozehřejeme zbylé vepřové sádlo, přidáme snítky tymiánu a stroužky česneku.

4. Do sádla vložíme opečená líčka a konfitujeme je plně ponořená, přiklopená v troube vyhřáté na 90 °C asi 3,5 hodiny.

5. Správně konfitovaná líčka se v ústech jemně rozmělní.

6. Líčka necháme zchladnout, pak je překrájíme na kusy a ty před servírováním prohřejeme pod grilem.


Příprava brambor:

1. Brambůrky omyjeme a překrájíme na čtvrtiny.

2. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj nakrájené brambůrky a omastíme je olivovým olejem. Nesolíme!

3. Pečeme na 160 °C asi 20 minut – brambory musí být měkké, lehce zabarvené.

4. Teprve poté je osolíme.


Příprava zeleniny:

1. Dýni oloupeme a nakrájíme na hranoly o velikosti asi 8 x 1 cm.

2. Baby tuřín a baby řepu pečlivě omyjeme a očistíme tak, abychom nepoškodili mladé lístky.

3. Bílou cibuli oloupeme a nakrájíme na výseče.

4. Každou zeleninu odděleně vložíme do kastrůlku, zalijeme kvalitním olivovým olejem, přivedeme pod bod varu a pozvolna konfitujeme do změknutí (nebo konfitujeme druh po druhu).

5. Lístky zeleniny opřeme o hranu kastrůlku – tím je ochráníme – a do oleje je vložíme až při servírování.


Podávání:

1. Na teplý talíř naaranžujeme konfitovanou zeleninu a pečené brambůrky.

2. Na ně položíme konfitovaná líčka, která dochutíme čerstvě mletým pepřem.

3. Pokrm doplníme jedlými květy levandule.



Tipy ze sortimentu


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež