Postup
1) Příprava masa (cca 120 minut): Vepřovou plec v celku rozdělíme po vlákně na díly o průměru cca 8 cm a zdrezírujeme potravinářským provázkem.
2) Do pečící nádoby vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a přídáme maso ochucené solí a kmínem. Maso mírně podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 230 °C na 10 minut. Poté zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme maso do měkka.
3) Je-li maso skoro měkké, poklici sundáme a maso dopékáme do zlatavé barvy. Upečené maso vyjmeme tak, aby cibule zůstala v nádobě.
4) Výpek s cibulí nalijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk (odvaříme všechnu tekutinu), snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut.
5) Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník a dochutíme solí.
6) Příprava špenátu (cca 5 minut): Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky. Hned nato ho vložíme do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený.
7) Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté.
8) Potom je necháme okapat v cedníku nebo je odstředíme v odstředivce na bylinky.
9) V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, na plátky nakrájeným česnekem a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli.
10) Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.
11) Příprava chlupatých knedlíků (cca 30 minut): Polovinu brambor si uvaříme ve slupce, nejlépe den předem a oloupeme je.
12) V den přípravy si dáme vařit vodu na vaření knedlíků, osolíme ji. Vařené brambory si nastrouháme do misky na jemném struhadle.
13) Druhou polovinu syrových brambor oloupeme a taktéž nastrouháme, ale do vody, aby zůstaly světlé.
14) Brambory z vody důkladně vymačkáme a přidáme k těm vařeným bramborám. Zasypeme je moukou a rozdrobíme ve střapaté těsto. Přidáme sůl, vejce a zlehka směs promícháme.
15) Poté si odebíráme kousky těsta, v ruce je zpracujeme, vložíme do lžíce a pomocí dlaně a lžíce tvarujeme noky, které ihned vkládáme do vroucí vody.
16) Jakmile noky vyplavou na hladinu, jsou uvařené a my je pomocí podběrky vyjmeme z vody a vložíme do nádoby se sádlem.
17) Omaštěné knedlíky vyjmeme do gastronádoby a necháme je vychladit. Při servírování je regenerujeme.
18) Příprava smažené cibulky (5 minut): Na nářezovém stroji nebo nožem nakrájíme oloupanou cibuli na 2 mm plátky, osušíme ji papírovou utěrkou.
19) Olej rozehřejeme na 160 °C a po částech v něm osmažíme cibuli. Zlatavou cibuli vyjmeme podběrákem a necháme ji vychladnout na papírové utěrce.
20) Správně usmažená cibule má zlatavou barvu, je křupavá, nasládlé chuti a stejnoměrně usmažená.
21) Servírování: Na teplý talíř k levé straně poskládáme napařené chlupaté knedlíky posypané smaženou cibulkou, k pravé straně přiložíme listový špenát a před něj položíme řezy pečené plece. Celý pokrm podlijeme připravenou šťávou.
TIP kuchaře: Těsto na chlupaté knedlíky řídne, proto je musíme rychle zpracovat. Připravujeme-li větší množství, zaděláváme těsto po dávkách. Chlupaté knedlíky jsou charakteristické svým „chlupatým" povrchem. Špenát takto připravovaný je lehce stravitelný, připravujeme ho až těsně před podáváním.