Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Pečená vepřová plec s chlupatým knedlíkem a špenátem

veprova_plec_s_chlupatym_knedlikem_spenat-400-new

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★☆☆
Čas přípravy: 120 minut

Maso:

 
  • Vepřová plec 1500 g
  • Sůl kamenná 20 g
  • Kmín celý 1 g
  • METRO Chef Cibule žlutá 200 g
  • Mouka hladká 35 g
  • Vepřový vývar, vlastní výroba 600 g
  • Chlupaté knedlíky: METRO Chef Brambory varný typ B 2500 g
  • Vejce 100 g
  • Sůl kamenná 30 g
  • Mouka hrubá 600 g
  • METRO Chef Sádlo vepřové, škvařené 100 g
  • Špenát: Špenát listový, čerstvý 1500 g
  • Máslo 82% 150 g
  • Sůl kamenná 15 g
  • METRO Chef Cibule žlutá 100 g
  • Česnek čerstvý 20 g
  • Pepř černý, mletý 0,5 g
  • Smažená cibulka: METRO Chef Cibule žlutá 200 g Olej (na smažení) 300 g

Postup

1) Příprava masa (cca 120 minut): Vepřovou plec v celku rozdělíme po vlákně na díly o průměru cca 8 cm a zdrezírujeme potravinářským provázkem.

2) Do pečící nádoby vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a přídáme maso ochucené solí a kmínem. Maso mírně podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 230 °C na 10 minut. Poté zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme maso do měkka.

3) Je-li maso skoro měkké, poklici sundáme a maso dopékáme do zlatavé barvy. Upečené maso vyjmeme tak, aby cibule zůstala v nádobě.

4) Výpek s cibulí nalijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk (odvaříme všechnu tekutinu), snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut.

5) Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník a dochutíme solí.

6) Příprava špenátu (cca 5 minut): Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky. Hned nato ho vložíme do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený.

7) Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté.

8) Potom je necháme okapat v cedníku nebo je odstředíme v odstředivce na bylinky.

9) V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, na plátky nakrájeným česnekem a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli.

10) Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.

11) Příprava chlupatých knedlíků (cca 30 minut): Polovinu brambor si uvaříme ve slupce, nejlépe den předem a oloupeme je.

12) V den přípravy si dáme vařit vodu na vaření knedlíků, osolíme ji. Vařené brambory si nastrouháme do misky na jemném struhadle.

13) Druhou polovinu syrových brambor oloupeme a taktéž nastrouháme, ale do vody, aby zůstaly světlé.

14) Brambory z vody důkladně vymačkáme a přidáme k těm vařeným bramborám. Zasypeme je moukou a rozdrobíme ve střapaté těsto. Přidáme sůl, vejce a zlehka směs promícháme.

15) Poté si odebíráme kousky těsta, v ruce je zpracujeme, vložíme do lžíce a pomocí dlaně a lžíce tvarujeme noky, které ihned vkládáme do vroucí vody.

16) Jakmile noky vyplavou na hladinu, jsou uvařené a my je pomocí podběrky vyjmeme z vody a vložíme do nádoby se sádlem.

17) Omaštěné knedlíky vyjmeme do gastronádoby a necháme je vychladit. Při servírování je regenerujeme.

18) Příprava smažené cibulky (5 minut): Na nářezovém stroji nebo nožem nakrájíme oloupanou cibuli na 2 mm plátky, osušíme ji papírovou utěrkou.

19) Olej rozehřejeme na 160 °C a po částech v něm osmažíme cibuli. Zlatavou cibuli vyjmeme podběrákem a necháme ji vychladnout na papírové utěrce.

20) Správně usmažená cibule má zlatavou barvu, je křupavá, nasládlé chuti a stejnoměrně usmažená.

21) Servírování: Na teplý talíř k levé straně poskládáme napařené chlupaté knedlíky posypané smaženou cibulkou, k pravé straně přiložíme listový špenát a před něj položíme řezy pečené plece. Celý pokrm podlijeme připravenou šťávou.

 

TIP kuchaře: Těsto na chlupaté knedlíky řídne, proto je musíme rychle zpracovat. Připravujeme-li větší množství, zaděláváme těsto po dávkách. Chlupaté knedlíky jsou charakteristické svým „chlupatým" povrchem. Špenát takto připravovaný je lehce stravitelný, připravujeme ho až těsně před podáváním.

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež