Postup:
Příprava náplně:
1. Vepřové maso semeleme na masovém mlýnku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na sádle dosklovata.
2. Přidáme mleté maso, ochutíme ho solí, snítkou čerstvého tymiánu a na mírném příkonu vše restujeme dozlatova.
3. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. V polovině měkkosti masa odklopíme poklici, abychom odvařili přebytečnou tekutinu.
4. Směs necháme vychladit a nakonec do ní vmícháme hodně hustý vychlazený bešamel a překrájené listy špenátu.
Příprava bešamelu:
1. Z másla a mouky pozvolným restováním na mírném příkonu připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
2. Směs rozšleháme a pozvolna provaříme. Hustý bešamel poté vychladíme a vmícháme do dušeného mletého masa.
Příprava pelmení:
1. V kotlíku univerzálního stroje s nástavcem „hák“ vymícháme z mouky, žloutků a vody vláčné, měkké těsto. Následně ho necháme asi 30 minut odležet.
2. Z těsta válečkem rozválíme plát asi 2 mm silný a speciálním vykrajovátkem z něj vykrojíme kulaté tvary, které na okraji potřeme rozšlehaným vejcem.
3. Do středu vložíme náplň a stisknutím tvořítka pelmeň uzavřeme.
4. Těsně před servírováním je vkládáme do vroucí osolené vody a pozvolným varem vaříme asi 10 minut. Po uvaření je kovovým podběrákem vyjmeme a potřeme máslem.
Příprava špenátu:
1. Listový špenát přebereme a z listů otrháme řapíky. Hned nato ho vložíme do gastronádoby, zalijeme velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočený.
2. Poté ho vyjmeme z vody a zalijeme čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté. Potom je necháme okapat v cedníku nebo použijeme odstředivku na bylinky.
3. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, na plátky nakrájeným česnekem a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli.
4. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.
Příprava strouhanky:
1. Prosátou strouhanku nasypeme do gastronádoby, vložíme do konvektomatu a na program „pečení“ při teplotě 160 °C za občasného promíchání ji opečeme dozlatova.
2. Poté ji smícháme s rozpuštěným máslem a teplou servírujeme.
Servírování:
1. Na střed teplého talíře přeložíme teplé pelmeně pokapané máslem a posypané strouhankou. Na levou stranu servírujeme teplý špenát.