Staňte se naším zákazníkem. Je to snadné.

Získat MAKRO kartu

Vepřová panenka se sezonním salátem

veprova_panenka_sezonni_salat-400

Počet porcí: 4
Obtížnost: ★★
Čas přípravy: 60 minut

Maso:

 
  • Nakládané žampiony: 200 g hnědé žampiony
  • 2 ks šalotka
  • 1 lžíce hořčičná  semínka
  • 75 ml  vinný ocet
  • 75 ml  vařící voda
  • 1/2 lžíce dijonská hořčice
  • nasekané čerstvé  bylinky (tymián,  rozmarýn,  petrželka)
  • 1 lžíce olivový olej, sůl, pepř
  • Dýně: 1 ks máslová dýně
  • 2 lžíce olivový olej
  • 1/2 lžíce třtinový cukr
  • Křupavá hlíva: 150 g  hlíva ústřičná rostliný olej
  • sůl
  • Steak: vepřová panenka
  • 1 lžíce olivovový olej
  • 1 lžíce máslo
  • 2 snítky tymián, suché jehličí
     

Postup:

1) ŽAMPIONY nakrájím na plátky a šalotky nasekám najemno.

2) Přendám vše do mísy společně s hořčičnými semínky a zaliju octem a vařící vodou. Nechám marinovat 2 hodiny.

3) Poté odliju většinu šťávy a přidám k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a ochutím solí a pepřem.

4) DÝNI očistím a nakrájím na kostičky. Ty opékám na rozpálené pánvi na oleji cca 5 minut.

5) Pak přidám cukr, nechám zkaramelizovat a poté dochutím solí.

6) HLÍVY nakrájím nebo natrhám na tenké plátky. V hrnci rozpálím olej a smažím do zlatava.

7) Vytáhnu pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku. Pořádně osolím.

8) Rozehřeji troubu na 120 °C.

9) VEPŘOVOU PANENKU obalím v olivovém oleji, osolím a opepřím ze všech stran. Na rozpálené pánvi opékám panenku spolu se snítky tymiánu 2 minuty z každé strany, nakonec přidám máslo a lžící přelévám přes maso.

10) Přendám do trouby a peču 10 minut.

11) Po upečení nechám maso chvíli odpočinout a poté ho nakrájím na jednotlivé porce. 

TIP: Kdo chce, může STEAKY JEŠTĚ LEHCE ZAUDITDo velkého hrnce dám pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapálím. Pak sfouknu, až se začne z jehličí pouze dýmit, na hrnec položím velké síto a položím na něj nakrájené steaky. Zakryji alobalem a nechám udit 1–2 minuty. Poté servíruji společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.

 


Archiv receptů

Epikure

Archiv vydání časopisu Epikure

Maso a drůbež